Üzleti tippek

Kockázatos vevőknek számítanak a magyar cégek

A Coface közzétette üzleti környezet értékelő rendszerét: a magyarországi cégek vevőkockázata Kína és Portugália között van.

A napokban tette közé a Coface nemzetközi céginformációs vállalat a 150 országra vonatkozó, az üzleti környezetet értékelő rendszerét.

Az új értékelési rendszer segítségével a Coface így mindenki számára elérhetővé teszi hosszú távú és megalapozott tapasztalatain alapuló minősítéseit, amelyek segíthetnek az adott cégekkel kapcsolatos hitelkockázatok felmérésében. A
hitelkockázatok felmérése szempontjából életbevágó, hogy a cég számlái hűen tükrözzék annak valós pénzügyi állapotát, valamint az, hogy az érvényben lévő jogrendszer igazságos és hatékony védelmet tud-e nyújtani fizetésképtelenség esetére.

A Coface az üzleti környezet értékelési rendszerének kifejlesztéséhez a biztosítási kötvénykibocsátók, az egyéb üzletiinformáció-szolgáltatók és a kintlévőség-kezelők által kibocsátott adatokat világméretű hálózatán keresztül összegyűjtve használta fel. Az új minősítőrendszer hét kockázati kategóriát – A1, A2, A3, A4, B, C, és D – alkalmaz, ahol A1 jelöli a legkisebb kockázatot. Kína például az üzleti környezet értékelési rendszerben B-osztályzatot kap.

Magyarország esetében a makrogazdasági egyensúlytalanságokra és az árfolyamkockázatra hivatkozva a Coface 2006 év végén (a hazai cégek fizetőképességét tükrözve) A2-ről A3-ra rontotta Magyarország besorolását. Ezzel hazánk kikerült – a többek között Portugáliát, Csehországot és Észtországot is
tartalmazó – A2-es rövid távú vevőkockázati besorolási körből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik