Üzleti tippek

Határunkhoz ér a Déli Áramlat

Megépül az orosz gázt Európába szállító Déli Áramlat vezeték szerbiai leágazása, sőt a Vajdaságban gáztározót is épít az orosz és a szerb olajcég. Az álami olajcég, a NIS sorsa még nem dőlt el az orosz-szerb államfői tárgyalásokon sem.

Pénteken Moszkvában Boris Tadic szerb köztársasági elnök és Vojislav Kostunica miniszterelnök, illetve Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében átfogó orosz-szerb energiaügyi megállapodást írtak alá az illetékes miniszterek és a Gazprom képviselői.

Az aláírás előtt a szerb államfő hálás köszönetet mondott mindazért a segítségért, amelyet Oroszország adott a nemzetközi diplomáciában Koszovó elszakadásának megelőzésére.

A nem tervezett leágazás

Az orosz Gazprom földgázipari vállalat garantálja, hogy évente 10 milliárd köbméter földgáz halad majd át Szerbia területén a tervezett Déli Áramlat vezeték eddig nem tervezett szerbiai leágazásán, mondta a szerb kormány egy meg nem nevezett illetékese korábban a Dow Jones hírügynökségnek. A Déli Áramlat vezetékrendszer teljes tervezett szállítókapacitása évi 30 milliárd köbméter.

A szerb kormány kedden hagyta jóvá a megállapodást, amely szerint a vezeték szerbiai részét a Gazprom és a szerb állami gáztársaság, a Srbijagas vegyesvállalata fogja megépíteni és kezelni. A közös vállalatban 51 százalékkal részesedik a Gazprom, 49 százalékkal a Srbijagas.

A megállapodás alapján folytatódnak a tárgyalások a Gazprom exportága, a Gazprom Export és a Srbijagas között arról is, hogy földalatti gáztározót építenek a vajdasági Szőlősudvarnokon (Banatski Dvor). A Gazprom évi 300 millió köbméter földgázt garantál a tározó számára, ezt később évi 850 millió köbméterre lehet emelni, mondta a szerb illetékes a hírügynökségnek.

Szerbia jelenleg csak Magyarországon keresztül kap földgázt. A Gazprom decemberben tett közös ajánlatot a gázvezeték-építésre és a szerb állami olajcég megvételére.

Az olajról még tárgyalnak

A pénteki megállapodások szerint a Gazprom olajipari leányvállalata, a Gazprom Neft és a szerb kormány folytatja a tárgyalásokat a szerb állami olajcég, a NIS eladásáról. Bennfentesek szerint a szerb kormány még nem fogadta el a NIS 51 százalékára tett orosz ajánlatot, mert kevesli annak értékét.

A Gazprom nem szabott határidőt a megbeszélésekre. A szerb sajtó szerint a gázipari óriáscég 600 millió eurót ígért a NIS-részesedésért – korábban 400 millió euró hírlett -, de a Gazpromnál ezt cáfolták. A Gazpromon kívül az osztrák OMV és a Mol Nyrt. is érdeklődik a NIS iránt.

2013-ra elkészül a Nabucco riválisa

A legkevesebb 10 milliárd euróba kerülő Déli Áramlat Novorosszijszk kikötőjétől 900 kilométeren a Fekete-tenger alatt húzódik majd a bolgár tengerpartig. Onnan két útvonalra szólnak a jelenlegi tervek: vagy Görögországon át és ismét tenger alatt Dél-Olaszországig, vagy Románián, Magyarországon, Csehországon és Ausztrián át Észak-Olaszországba tartana a vezeték folytatása.

A Déli Áramlat vezetéken 2013-ban indulhat meg a földgázszállítás Európába, a jelenlegi tervek szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik