Üzleti tippek

Ingatlanadó helyett vagyonadót?

Nincs a kormányzatnak adókoncepciója, egyszerűen csak rendbe akarja hozni a költségvetést – mondta a sajtóbeszélgetésen Vadász György, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke. Egyes sajtóhírek szerint viszont olyannyira van koncepció, hogy már négy is készült belőlük. A pénzügyminiszter eddigi nyilatkozatai alapján áfaemelésre valószínűleg számíthatunk 2009-ben.

Ingatlanadó helyett vagyonadót, áfaemelést és járulékcsökkentést javasolt egy tegnapi sajtóbeszélgetésen Vadász György, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke. Az alelnök szerint a munkát terhelő adók csökkentését a fogyasztási és vagyoni jellegű adók emelésével lehet ellensúlyozni.

Adóköteles magánhelikopter?

Rosszul kommunikálták az ingatlanadó bevezetését – jegyezte meg a beszélgetésen Vadász. Nem annak bejelentésével kellett volna kezdeni, hogy mindenki fizetni fog, hanem annak a határnak a meghúzásával, amely alatt nem kell fizetni – vélte az adószakértő.

Vadász szerint nem a nyugdíjasok összekuporgatott víkendházai után kellene adót beszedni, hanem a nagyobb vagyonok tulajdonosaitól. Általánosabb vagyonadóra lenne szükség, amely alól nem mentesül a horvátországi ingatlan, a részvények, vagy a magánhelikopter sem.

Hibás áfacsökkentés

Az áfával kapcsolatban az alelnök megjegyezte: hiba volt a kulcsot csökkenteni, mert a lakosság terhei nem csökkentek észrevehetően, viszont kidobtak a költségvetésből 250 milliárd forintot. Ezért azt vissza kellene szerinte emelni, fönntartva ugyanakkor a kedvezményes kulcsokat.

A napokban egyébként egy sajtóbeszélgetésen a Mazars Metrum könyvvizsgáló cég szakértői is amellett érveltek, hogy hiba volt az áfa kulcs csökkentése. A könyvvizsgálók szerint az áfa nagy előnye, hogy a feketejövedelmet is bevonja az adóztatási körbe.

Cél a bevételek növelése?

Vadász György megjegyezte: nem gondolja, hogy Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) javaslatait „kidobja” a kormányzat, de úgy vélte, hogy a kormányzat csak várja innen-onnan a javaslatokat, s figyeli, mi áll össze. Koncepció nincs, fő cél a bevételek növelése, a hiánycsökkentés – vélte Vadász.

Mint ismeretes, a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) szerint az áfa és a jövedéki adók emelése fedezhetné az alacsonyabb járulékok okozta költségvetési bevételkiesést. Nem vezetnék be viszont az ingatlanadót a nyugdíjasok miatt, illetve az esetleg eladási hullám nyomán föllépő ingatlanpiaci összeomlás elkerülése érdekében.

Javaslatok mazsolázása

Veres János pénzügyminiszter azt mondta korábban a GVK áfát illető elképzeléseiről, hogy a “javaslat reális pálya lehet”, viszont a GVK javaslatával szemben a járulékok 8-10 százalékpontnál kisebb csökkentésre lát csak lehetőséget. A miniszter ugyanakkor nem nyilatkozott semmit azzal a kapcsolatban, hogy a GVK nem vezetné be az ingatlanadót.

Mindez egyelőre Vadász interpretációját látszik erősíteni, a pénzügyminiszter a társadalmi vita során elhangzó javaslatokból elsősorban az állami bevételeket növelőkre tűnt eddig fogékonynak.

A mai Világgazdaság információi szerint Veres négyféle javaslatot nyújtott be a koalíció politikusainak, a javaslatok között a lap szerint szerepel az egykulcsos adórendszer is. A VG úgy tudja, nagy a véleménykülönbség a liberális és szocialista koalíciós partner között a járulékcsökkentés mértékét és a bevételek alakulásának megítélését illetően is. Ami előrevetíti annak a lehetőségét, hogy az adóreform végül nem koherens szakértői anyagok, hanem politikai alkuk mentén valósul majd meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik