Üzleti tippek

Új év, új TEÁOR, új számlakönyvek

A megváltozott TEÁOR a számlázásban nem hoz változást, ám arra azért ügyelni kell, mikori kiadású számlakönyvben számlázunk. Az új rendszerre történő átállást a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az adóhatóság is segíti.

Idén megváltozott a TEÁOR rendszere, a vállalkozók meg egyelőre találgatják, ez mennyiben érinti őket. Egyesekben fölmerült az is, hogy a tevékenységi kör idei „megváltozása” a bejelentési kötelezettségen túl a számlázásban is változásokat jelent.

Számlázás az új évben

Oldal György, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) elnökségi tagja az FN kérdésére elmondta: 2003 és 2007 között a TEÁOR számai és az SZJ-számok azonosak voltak. Idén azonban különváltak, így a TEÁOR változása nem vonja maga után az SZJ-számok változását. Tehát mindenki számlázhat továbbra is a már megszokott SZJ-számai szerint.

A számlázásnál viszont ügyelni kell arra, hogy idén már csak olyan új számlatömböket lehet használni, amelyek azonosító számai betűjellel és számmal együtt maximum 12 karakteresek, és a számlatömb alján 2007. évi gyártás található.

Alaposan megváltozott a TEÁOR

A TEÁOR változását be kell jelenteni június végéig a cégbíróságon, ám ez szerencsére illetékmentesen megtehető. Hasznos eszköz a KSH honlapján található fordítóprogram, amellyel megismerhetők az új TEÁOR-kódok. A változások egyébként jelentősek: az új statisztikai rendszerben például a weblap tervezése (amihez egyébként programozási ismeretek nem szükségesek), számítógép programozásának minősül, a független újságírás meg alkotóművészetté válik – legalábbis statisztikai szempontból.

Az adóhivatal is értesíti majd az adózókat, mire változtathatják meg eddigi számaikat. A bejelentést elmulasztók bírsága az új szabályok alapján akár 500 ezer forint is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik