Üzleti tippek

Letartóztatták, megverték, kirúgták: a magyar sajtó 2007-ben

admin
admin

2008. 01. 01. 09:38

Lesújtó évet zárt a hazai média: a tulajdonosok nyeresége csökkent, az újságírókat pedig a rendőrök és militáns csoportok is fenyegetik.

Az idei év egy ikon megrogyásával indult. A Pesti Est-csoport majdnem két évtizeden át a magyar vállalkozószellem egyik legjobb példája volt. Fiatal tulajdonosai egy eredeti ötletet valósítottak meg, majd építettek ki milliárdos birodalommá. 2006 végére azonban a végtelennek tűnő pénzforrás elapadt, és a céget csak – a Sziget Szervező Iroda vezetője, Gerendai Károly közreműködésével – az Econet.hu köré épült csoport tudta megmenteni. Erről a cégről az év végén még hallottunk, egy másik kitűnő márka megvásárlása révén.

Februárban azon keseregtünk, hogy a Magyar Rádió reformlelkű elnöke megszűnésre ítélte a Szabó családot. Eközben az RTL és a TV2 amiatt háborúzott egymással, hogy nem tudták eldönteni, melyikük szerez több bevételt magának. A TV2 rendszere ugyanis több jövedelmet hozott, pedig az RTL műsorát nézték többen. Szóba került sok minden, a hirdetők átverésétől kezdve az ügynökségek megkenéséig.

Mindez alig csillapodott le, amikor a Marketing&Média egyik cikkében azt írta: nem fizet az autóreklámokról híressé vált Il Ferro. A történetet az egész magyar sajtó felkapta, a cég működése pedig a bíróságon ért véget, noha a póruljárt autósok még azóta sem jutottak pénzükhöz.

Márciusban újabb tüntetések voltak Budapest utcáin, ez médiaszempontból azért volt érdekes, mert a rendőrség bizonyíték gyanánt lefoglalta több tévétársaság felvételeit. Később azonban több rendőr – néhány erre szakosodott ügyvéd hathatós segítéségével – beperelte a tévéket, mondván, hogy nem adták beleegyezésüket ahhoz, hogy arcukról felvétel készüljön.

Ugyanebben a hónapban indult a fővárosi Lánchíd Rádió. A vállaltan jobboldali műsort készítő társaság élére egy pécsi médiavállalkozó, Belénessy Csaba került. Az év végén még róla is hallottunk, mert az élet – és a parlamenti pártok háttéralkuja – a Magyar Távirati Iroda alelnöki székébe repítette.

Áprilisban a Nemzetbiztonsági Hivatal vegzálta a Magyar Nemzet újságíróit, akik Szilvásy György kancelláriaminiszter építkezéséről érdeklődtek. A köztársaság kormánya pedig új kezekbe adta a kommunikációs feladatokat: a reklámszakembereknek az lett az elsődleges feladatuk, hogy fényezzék a kabinetet. Az MTV nyereséges lett, és felröppent, hogy megválnának a Nap TV-től. Nem tették.

Májusban Orbán Viktor tévét indított a maga szerény módján, az MTA pedig tudományos tévécsatornára vágyott. Mindeközben az ORTT egyik tagja arról beszélt, hogy jövőre megszűnik a szervezet – a bejelentés után lapunk újságíróját sok médiapotentát zargatta, de végül kiderült, hogy a szervezet már tényleg nem fog úgy működni, mint fénykorában.

Júniusban Nobilis Kristóf megvette a Napi Gazdaságot, miközben a szakértők azt rebesgették, hogy melyik magyar bankár melyik médiumot szerezte meg. Később meg úgy tűnt, mintha az OTP leköszönő alvezére tette volna nemcsak az Indexre, de az InfoRádióra is a kezét.

Kicsivel később pedig az olajügyekben otthonosan mozgó újságíró, Kármán Irén megverése miatt aggódott a szakma. Azóta sem tudni, hogy mi történt: a rendőrség kétségbe vonta, hogy a nőt ott és akkor verték meg.

Júliusban éhségsztrájkba torkollott a közrádió karcsúsítása, és másoknak is kiderült, hogy igazat írtunk: megcsonkították az Országos Rádió és Televízió Testületet. Később tovább csonkították.

Szeptember elején Havas Henrik élő adásban kritizálta kenyéradó gazdáit, ezért kirúgták a TV2-től, a Hankook-szerződés pedig nyilvánossá vált – elméletben. Sváby András pedig – sokak örömére – elhagyta nemcsak a TV2-t, hanem az Interaktívot is, miután egy balul sikerült Orbán-interjú után végleg nehéz helyzetbe került. Egy radikális honlap pedig közölte egy újságíró fotóját, nevét és telefonszámát, mondván, hogy az MTI-nek dolgozó zsurnaliszta „áruló”. Később kiderült, hogy a vád alaptalan, de akkor már késő volt.

Október elején egy napra hazánk a divatos világ részének érezhette magát: elindult a Music Television magyar adása. A MÁV-nál pedig kirúgták a sajtóosztály dolgozóit, és helyükre politikai múlttal rendelkezőket ültettek. A Klubrádió vezérigazgatója pedig besokallt, és lemondott.

November elején Borókai Gábor azt mondta, hogy pénzt kínáltak a hallgatásáért, de ő ellenállt. Néhány nappal később a Csiszár Jenő nevével fémjelzett Radio Q magától elhallgatott. Állítólag rossz minőségben sugározta az adó jelét az Antenna Hungária.

Orbán Viktor tévéje újra jelentkezett, a pártelnök ekkor a magyar Jack Bauerként szerepelt. Csányi Sándor neve pedig újra felmerült miniszterelnök-aspiránsként, de igazán nagy üzletnek egy reklámcége eladása tűnt: állítólag húszmilliárdot kapott egy osztrák cégtől.

A hónap végén pedig a korábban a Pesti Est-csoport megmentésén dolgozó Sziget Irodát vásárolták fel: a vevő ezúttal maga az Estmédia lett, de ezúttal is az Econet.hu pénzéből. És még egy hír Csányiről: az OTP-t 200 millió forintra büntette a Gazdasági Versenyhivatal a félrevezető hitelkártyareklámok miatt. Mivel a cég nem változtatott, a GVH decemberben újabb rekordot döntött a kirótt bírság tekintetében.

Az év végi hajtásban pedig két dologra lettünk figyelmesek: az Országgyűlés egyrészt újra adott néhány jogot az ORTT-nek, miközben tovább halogatta a digitális tévézés indulását. A hónap végén a GVH ugyanis a TV2 és az RTL Klub ügyeiről faggatta a reklámügynökségeket, a rendőrség pedig békejobbot nyújtott a sajtónak. Miután novemberben két újságírót is előállítottak munkájuk miatt, decemberben közös kódex kidolgozására hívták a sajtó képviselőit. Talán jövőre kevesebb újságírót vernek meg. Ezt az elképzelést – legalábbis fenyegetésként – ugyanis a Magyar Önvédelmi Mozgalom magáévá tette. Közleményükben ugyanis az „állami pénzen élősködő” hivatalnokok és újságírók elleni „igazságosztásra” hívtak fel. Reméljük, jövőre nem lesz se verés, se korrupció.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.