Üzleti tippek

Lovaggá ütötték Kylie Minogue-ot és Gandalfot

Az angol királynő az új évben számos tudóst és diplomatát emelt udvari rangra, de híres énekest és színészt is találni a kitüntetettek között.

Az ausztrál származású énekesnő, Kylie Minogue a Brit Birodalom Rendjének lett a tagja. Ezt a rendet V. György király alapította 1917-ben azért, hogy a háború alatt kivételes teljesítményt nyújtó civilek eredményét elismerjék ilyen módon. A 39 éves énekesnő természetesen nem ezért, hanem „a zene területén nyújtott szolgálataiért” kapja az elismerést. Az indoklás szerint Minogue azzal vívta ki az uralkodó elismerését, hogy mellrákja leküzdése után újra színpadra állt, és sikerei összemérhetők a betegségét megelőző időszakában elértekkel. Kylie Minogue 1988-ban debütált I should be so lucky című számával.

A Gyűrűk ura trilógiában Gandalfot játszó színész, a lovagi címet viselő Sir Ian McKellen még tovább kapaszkodott az udvari ranglétrán. A 68 éves színész a Kíséret Rendjének tagjává válik jövőre. Az eredeti nevén Order of the Companions of Honour mindössze 65 tagot számlál, és a királynő kísérete a feladatuk. A melegek jogaiért aktívan küzdő McKellen rangra emelésének indoklásában az egyenlőségért való síkraszállást jelölte meg a királynő.

A rangra emeltek listáját az udvar hivatalos lapjában, a London Gazette-ben teszik közé. A legtöbb rangra mindenki jelölhet, az ajánlásokat a miniszterelnöknek kell elküldeni, aki a kitüntetésre érdemesek listáját elküldi a királynőnek. Végül az uralkodó adja át a rangokat. (Itt található egy rövid, angol nyelvű video arról, hogyan használja a kardot II. Erzsébet.) Ez a rendszer hasonló a Magyar Köztársaság hivatalos elismeréseihez, amelyeket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök ad át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik