Üzleti tippek

GVH-bírság: megint a hitelkártyák miatt

Nem megfelelő tájékoztatást adott hitelkártya termékeiről a CIB Bank – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A pénzintézetnek emiatt 15 millió forint bírságot kell fizetnie.

Amiért büntetnek


A GVH az alábbiak nem elég egyértelmű kommunikálása miatt bünteti a bankokat:
• A hitelkártya használatánál a kamatmentesség kizárólag a kártyával történő vásárlásokra vonatkozik, készpénzfelvételre nem.
• A kamatmen-tességhez a teljes tartozás fizetési határidőig történő megfizetése szükséges.
• Az „akár x napig kamatmentes” ígéret megítéléséhez annak ismerete is szükséges, hogy az x nap csak akkor teljesül, ha az elszámolási időszak első napján történik meg a vásárlási tranzakció.

A GVH a mostanival együtt eddig nyolc pénzintézetre összesen 381 millió forint bírságot szabott ki ugyan ezen okból. A jogsértés miatt most a CIB Banknak 15 millió forint bírságot kell fizetnie.

A bírság összegének meghatározásakor a versenyhatóság tekintettel volt arra, hogy a CIB a hitelkártya piac jelentős szereplője, megtévesztő reklámjait hosszú időn át juttatta el a fogyasztókhoz és azok elkészítésére és közzétételére jelentős összegeket fordított. Enyhítő körülménynek bizonyult ugyanakkor, hogy a banki dokumentumokból a szerződés megkötése előtt a fogyasztó megfelelő információkhoz juthatott.

Az eddig a most lezárton túl a K&H 15 millió, a Citibank 20 millió forintos, az Erste Bank 2 millió a Raiffeisen Bank 9 millió, a Budapest Bank 12 millió forint, a Cetelem Bank pedig 8 millió forint bírságot fizetett. A közelmúltban, az OTP az elmarasztaló GVH határozat ellenére sem változtatott a fogyasztókat megtévesztő gyakorlatán, ezért a bank november végén újabb 200 millió forintos bírságot kapott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik