Üzleti tippek

Az amerikai kkv-k gyűlölik a bonyolult szoftvereket

Nem érdeklik a kkv-kat a szabad forrású szoftverek testre szabásában rejlő lehetőségek. Sem Amerikában, sem itthon.

Behatároltak azon fejlesztők lehetőségei, aki nyílt forráskódú (open source) szoftverek egyedi igényekre szabásával szeretnének pénzt keresni az amerikai kis- és középvállalkozások(kkv) piacán – adta közre tanulmányának főbb eredményeit közleményében a 453 Group.

Az egyszerűség varázsa

A tanulmány megállapítja: a tengerentúli kkv-k a lehető legegyszerűbben használható szoftvereket részesítik előnyben, s nem érdeklik őket a bonyolultabb, komplexebb megoldások.

Rossz hír ez sokaknak az államokban, hiszen ezt a piaci rést sokan vonzónak tartották és tartják, a kkv-k költségtudatossága okán.

A cégre szabott szabad forráskódú programok elterjedésének másik gátja: a Microsoft dominanciája. Azok a szabad szoftverek szállnak ringbe jó eséllyel, amelyek képesek illeszkedni a Microsoft diktálta szoftverkörnyezetbe.

Itthon se jobb

Magyarországon a helyzet annyiban tér el az amerikaitól, hogy a cégvezetők nagy hányada nem ismeri, ezért nem is használja a szabad szoftvereket (dacára a BSA fenyegetőzéseinek). Így természetesen hazánkban sincs komoly igény az open source szoftverek testre szabására, sem a nagyvállalatok, sem a kkv-k körében – mondták az FN által megkérdezett IT-szakemberek. A cégvezetők inkább a drágább egyedi fejlesztésekben, vagy a kész, jogdíjköteles megoldásokban bíznak.

Előfordul persze olykor, főként webáruházak, céges weboldalak esetében, hogy szabad forrású programot használnak föl. Azonban gyakran ez nem tudatos, költségkímélő döntés, hanem a fejlesztők ajánlatából következik – mondták el az FN által megkérdezett szakemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik