Üzleti tippek

Hitelek, csak nőknek

A pénzügyi szolgáltatók kezdik felfedezni a női tulajdonban lévő vagy nők által vezetett cégeket. Ezt jelzik az új női vállalati mikrohitelek, bankkártya- és menedzserbiztosítások.

November végéig lehet igényelni a Bács-Kiskun megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványnál a kifejezetten női vállalkozók számára kialakított mikrohitelt. Az eredetileg uniós esélyegyenlőségi forrásokból, az Európai Mikrofinanszírozási Hálózat révén indított projektet idén szeptemberig a kecskemétiek mellett több megyei helyi vállalkozásfejlesztési központ is kínálta. Az alföldi vállalkozói alapítványnál a nagy kereslet miatt döntöttek, immár saját forrásból a folytatás mellett – mondta el az Üzlet & Sikernek Békesi Irén, az alapítvány munkatársa.

Az érdeklődés persze korántsem véletlen: a konstrukciót őszig szintén kínáló Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány idei összes ügyfélcége közül például immár egyharmadnyi állt női tulajdonban vagy vezetés alatt – összegezte Kókai Miklós mikrohitel-felelős.

A maximum 5 millió forint kölcsönösszegű női mikrohitel 6–96 hónap futamidőre igényelhető a mindenkori jegybanki alapkamatnál 1 százalékkal alacsonyabb (október elején 6,5 százalékos) kamattal. A hitelcél a beruházás mellett forgóeszköz-finanszírozás is lehet, a tőketörlesztés megkezdésére akár 6 hónap türelmi időt is nyújtanak. A hitelcélok között hangsúlyosan szerepel a női kkv-k megalakulásának elősegítése, beszállító vagy munkahelyteremtő funkciójuk támogatása.

Előleg előzékenyen

A női konstrukció óriási előnye, hogy itt nem szükséges felmutatni a „klasszikus” mikrohiteleknél megszokott módon előírt 20 százalékos mértékű önrészt. A hölgyvállalkozóknak ráadásul a kölcsönszerződés megkötése után azonnal átutalják a teljes kölcsönösszeget, s felhasználását csak utólag kell igazolniuk. A hagyományos mikrohitel szabályai szerint csak a kölcsönösszeg fele jár előlegként, a további 50 százalékot a bemutatott számlák alapján, utófinanszírozásként fizetik ki.

A pénz mellé képzés is járhat. A Seed Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány hónapok óta női vállalkozói tanfolyamok sorát szervezi a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) támogatásával szerte az országban. Hasonló jellegű képzés több (például a Pest és Fejér megyei) vállalkozásfejlesztési alapítványnál, iparkamaránál is elérhető. A programok egy része ingyenes, ezek költségeit ugyanis a Humán Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (HEFOP) „Nők egy-Más-ért” Innovatív vállalkozásfejlesztési alprogramjának forrásaiból fedezik.

Külön kedvezmény

A központi kezdeményezésekkel ellentétben a privát pénzügyi intézmények mostanáig kevés kifejezetten női konstrukcióval rukkoltak elő. Ezek egy része is pusztán nevében különbözik a mindenki számára elérhető termékektől. A kivételek egyike a Budapest Bank (BB) hölgymenedzsereknek (is) szóló Lady hitelkártyája, amelynek maximális kölcsönkerete egymillió forint lehet.

A már két és fél éve elérhető kártyának van minden más ügyfél által igényelhető testvérverziója, de a hölgyeknek ajánlott típus esetében 6 partnerintézménynél (AGIP, Aranypók, Alexandra Könyváruház, Danubius Hotels, Drogerie Markt, Jeans Club) jellemzően 5–10 százalékos külön vásárlói kedvezmény jár. A partnereket nyilvánvalóan az ügyfélkör speciális igényei alapján válogatta össze a hitelintézet.

Speciális biztosítás

Sokan tudják, hogy a nők és a férfiak eltérő halálozási statisztikái miatt a privát életbiztosítások díja hosszú idő óta eltérő a két nemnél, sőt két biztosítónál (Közlekedési Biztosító Egyesület /Köbe/ és Union) idén a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifák is különböznek. Nemrég viszont külön női menedzsereknek szóló személybiztosítások is megjelentek a piacon.

A nők irányította vállalkozások száma nemcsak azért gyarapszik, mert a hölgyek egyre kreatívabbak. Sokszor előfordul, hogy a férfi tulajdonos elhunytával felesége viszi tovább az üzletet – magyarázta Farkas András, az üzletasszonyok felé legkorábban nyitó Aviva Biztosító vezérigazgató-helyettese. Az Avivánál a privát női biztosítottak aránya az elmúlt 7 évben 30 százalékról 50 százalékra nőtt, elsősorban Lady Armada nevű, befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosításuk révén. Mint a konstrukció hirdetményében olvasható, a biztosítás hitelfedezetként alkalmazható cégek indításához, működtetéséhez is.

Az Aegon Biztosító egy éve startolt Vénusz fantázianevű, hagyományos vagy unit-linked életbiztosítása főképp kiegészítő női egészségbiztosítási fedezetei miatt érdemelhet figyelmet. A biztosítás filozófiája itt is az, hogy a váratlan élethelyzetekbe (férfi társ elvesztése, betegség, megrokkanás) kerülő nő anyagilag gondoskodni tudjon családjáról, s tovább tudja működtetni vállalkozását. Az Aegon ennek keretében olyan speciális, kórházi ápolással, műtéti térítéssel járó női egészségügyi problémákra is kínál fedezetet (szülés, változó kor miatti vagy nőgyógyászati beavatkozások), amelyeket a legtöbb biztosító eddigi kizárt kockázati köréből.

Az Uniqa, a harmadik „női biztosító” Charisma elnevezésű életbiztosítása mellé a BB-hez hasonló, szintén olyan ingyenes klubkártya jár, amely szállodaláncoknál, sőt fitneszklubokban és szépségszalonokban nyújt 5–10 százalékos kedvezményt a gyengébbik nem üzletasszonyainak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik