Üzleti tippek

Tartós lesz a gazdaság lassulása?

Több évre lelassuló gazdaságról, milliárdos tervezetlen költségvetési bevételekről, fölöslegesen óriásira szabott ellenőrző apparátusról lehet olvasni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) ma kiadott közleményében.

2009-re a Pénzügyminisztérium (PM) 4,2 százalékos növekedést jelez előre. Az MKIK szerint viszont az ütem néhány évig csak 2,2-3 százalékos lesz.

Az EU-források hatása ideiglenes

A kamara számításai szerint a szabályozóváltozások a vállalatoknak mintegy 61-66 milliárd forinttal több elvonást jelentenek jövőre. Az MKIK közleményében arra is fölhívta a figyelmet, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elemzése szerint a személyijövedelemadó-terhelés 0,4 százalékkal emelkedni fog. Ennek többletterhe mintegy 30-35 milliárd forint. Ennél is nagyobb (mintegy 60-65 milliárd forint) lenne az adóterhelés akkor, ha az adójóváírás sávjának elnyújtásával nem adna vissza 30 milliárd forintot a kormány az adózók részére.

Bár az EU-források felhasználásának következményeként a beruházások néhány évig várhatóan komoly mértékben hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez. A folyamat 2014 után megtorpanhat. A 2010–2013-ban jelentős, akár 20 százalékot is elérő hányadban uniós forrásokból finanszírozott beruházások szintje várhatóan jelentősen csökkenni fog, ami negatívan befolyásolhatja a GDP (bruttó nemzeti termék) növekedését – vélik a kamaránál.

Tervezetlen költségvetési bevétel

Az ÁSZ a versenyszektorban 8% körüli béremelkedést valószínűsít az idei magas pénzromlás miatt – hivatkozik az MKIK közelménye újra az ÁSZ-jelentésre. A költségvetési tervezés során viszont 2008-ra 5,7 százalékos keresetnövekedést feltételeznek, 2009–2010-ben pedig 5-5,5 százalék körüli ütemet vesznek figyelembe. Jelentős többletbevétel, az MKIK számításai szerint mintegy 80-100 milliárd forint realizálódhat a költségvetésben.

A gazdaság kifehérítéséből származó állami többletbevételek nagyobb hányada nem az ellenőrzéseknek, hanem a szabályozóváltozásoknak tulajdonítható – vélik a kamaránál. A minimálbér kétszerese utáni járulékfizetés, a társadalombiztosítás „potyautasainak” leszállítása utáni járulékbevételek összesen 160-200 milliárd forintos bevétellel jártak a szervezet számításai szerint.

Drága adminisztráció

Magyarországon a versenyszférában a GDP 6,8 százalékával megfelelő összeget emésztenek fel az adminisztráció költségei. Ez jóval meghaladja az EU országok 3,8 százalékos átlagát. Adóellenőrzéssel már 5-8 évtizede rutinszerűen, nagy számban foglalkozó fejlettebb országokban az ellenőrzéssel szemben elvárás, hogy a ráfordított költségeknek a többszörösét „termeljék ki” az ellenőrök. Az Egyesült Államokban például nem foglalkoznak olyan esetekkel, amikor nem várható a ráfordított költségek legalább ötszörösének realizálása – olvasható az MKIK közleményében.

A létszámkeretek 2008 évi megemeléséből mintegy 2500 fő kapcsolható az ellenőrzési tevékenység szigorításához. Ebből kiemelkedik az APEH, amelynek 1717 fővel (15%-kal) emelkedik a létszáma, de a Munkaügyi Felügyelőségnél (OMMF) is 388, a fogyasztóvédelemnél 387, a VPOP-nál pedig 130 fővel. Az MKIK véleménye szerint mindez 15-20 milliárd forintos többletkiadást von maga után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik