Üzleti tippek

Céges bankszámla aláírási címpéldány nélkül

Több bankban már nem kell aláírási címpéldány a céges bankszámla megnyitásához, összhangban a cégtörvény módosításával.

Szeptember 1-jétől már nem kötelező aláírási címpéldányt készíttetni cégalapításkor, elegendő az ügyvédi aláírásminta. Míg az aláírási címpéldányhoz közjegyzői, addig az ügyvédi aláírásmintához csak ügyvédi közreműködés kell.

Mindeddig szükséges volt a céges bakszámla nyitásához aláírási címpéldányra, s korábban Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke is a FigyelőNetnek nyilatkozva úgy vélte, a bankok továbbra is ragaszkodni fognak az aláírási címpéldány bemutatásához. Az FN által megkérdezett bankok azonban már alkalmazkodtak a cégtörvény változásához, s elfogadják az ügyvédi aláírásmintát is.

A Citibanknál a céges ügyfelek bankszámlanyitásához már elégséges egy ügyvéd által hitelesített aláírásminta eredeti példánya. Természetesen továbbra is elfogadják az aláírási címpéldányt is a céges bankszámla nyitásánál – mondta Hencz Éva, a Citibank média- és közösségi kapcsolatokért felelős ügyvezető igazgatója.

A Raiffeisen Banknál is lehet ügyvéd által készített aláírásmintával számlát nyitni, ha a társasági szerződést is az ügyvéd készítette és jegyezte ellen – adta válaszul az FN kérdésére Nagy Edina, a Raiffeisen Bank Zrt. munkatársa. A CIB Bank telefonos ügyfélszolgálatának munkatársa – némi kérdezősködést követően – ugyancsak igenlő választ adott: elegendő az ügyvédi aláírásminta.

Az aláírási címpéldány biztos eszköz az ügyfél azonosításához, ugyanis azt csak közjegyző készítheti el, aki pedig hozzáfér a BM adatbázisához, így ellenőrizni tudja az adatokat – mondta az FN-nek korábban Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. Az elnök akkor hozzátette: a liberálisabb szabályozás a fantomcégeknek és a pénzmosásnak kedvez. Nyilvánvaló mindemellett, hogy az eljárás így gyorsabb és olcsóbb, többek közt éppen az által, hogy a cégalapítóknak nem feltétlenül kell megfizetniük a közjegyzői díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik