Üzleti tippek

A parlament miatt késik a magyar digitális tévé

A Nemzeti Hírközlési Hatóság nem tudja kiírni az öt digitális televízió és egy digitális rádió műsorszóró-hálózat üzemeltetési jogosultságára vonatkozó pályázatokat, mivel az illetékes parlamenti bizottságtól nem kapta meg a meghirdetéshez szükséges jóváhagyást, jelentette be az NHH.


A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvény (Dtv.) szerint az Nemzeti Hírközlési Hatóságnak (NHH) 2007. október 31-éig kell kiírnia a pályázatokat.

A pályáztatási eljárást a törvény szerint az Országgyűlés által létrehozott eseti bizottság felügyeli. Az NHH és az eseti bizottság az ebben meghatározott szabályoknak és határidőknek megfelelően szorosan együttműködött és ezt követően is együttműködik a pályázati kiírási dokumentációk elkészítése során – tájékoztatta lapunkat Marton György, az NHH szóvivője.

Az NHH a szeptemberi nyilvános konzultáció során beérkezett észrevételek alapján október elején véglegesítette a pályázati kiírási dokumentációkat, azonban azok meghirdetéséhez a bizottság egyelőre nem járult hozzá.

A magyar parlament késlekedése nem először akadályozza a korszerűbb műsorszórási technológia elterjedését. Az Orbán-kabinet idején sem tudták a képviselők elfogadni azt a törvényt, amelyik révén hazánk jobb pozícióban lehetett volna a digitális műsorszóró körzetek, az úgynvezett multiplexek kiosztása idején, ezért Magyaroszág csak azokat a multiplexeket kapta meg, amelyekre a környező országok nem tarottak igényt.


A még mindig hiányos törvényi szabályozás miatt egyelőre csak annyi biztos, hogy a – nagy pártok egyetértésével meghozott – jogszabály a Hír TV és az ATV adása mindenképpen benne lesz az alapcsomagban, az országos kereskedelmi televíziók (vagyis az RTL KLub és a TV2) számára azonban még nem találták meg azt a megoldást, ami számukra a túlélést jelentené a 2012-es technológiaváltás után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik