Üzleti tippek

Változnak jövőre az elektronikus jövedéki ügyintézés szabályai

2008. január 1-től változnak az elektronikus jövedéki ügyintézés szabályai: sok vállalkozásnak kötelező válik az elektronikus bevallás.

Kötelező lesz a jövedéki- és energiaadó-visszaigénylés elektronikus bevallása az energiaadó-alanyok teljes körének. Kötelesek továbbá elektronikusan bevallást tenni a jövedéki adó esetében az adóraktár-engedélyesek, a bejegyzett kereskedők, a bejegyzett kereskedő adóképviselője, a csomagküldő kereskedő adóügyi képviselője, illetve mindenki, aki az APEH felé egyébként elektronikusan köteles bevallást tenni.

A mezőgazdasági őstermelőknek – ha az APEH felé elektronikus bevallásra nem kötelezettek – továbbra sem kötelező, csak lehetőség a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedéki-adó visszaigénylésüket elektronikus úton benyújtani.

Az elektronikus szolgáltatás igénybevételéhez szükséges regisztrációt – kérelemre – a bevallás feldolgozására illetékes regionális jövedéki központ adja ki. A regisztrációs kérelmek a Vám- és Pénzügyőrség honlapjáról tölthetők le. A letöltést és telepítést követően a regisztrációs adatlapok – a Vám- és Pénzügyőrség internetes oldalán szintén elérhető – ABeV általános nyomtatvány-kitöltő program segítségével elkészíthetőek.

A kitöltött regisztrációs kérelmek postán, vagy személyesen nyújthatók be az illetékes regionális jövedéki központ részére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik