Üzleti tippek

Több lesz a fantomcég a közjegyzők szerint

Nem elég biztonságos az új elektronikus cégbejegyzési rendszer a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szerint.

Sok előnnyel rendelkezik az új elektronikus cégbejegyzési rendszer, ugyanakkor kevésbé biztonságosabb a réginél – mondta el a FigyelőNetnek Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

Az elnök fölhívta a figyelmet: a szeptember előtti, szigorúbb rendszerben is alakultak fantomcégek, ám a szeptember elsejétől hatályos szisztémában erre még inkább lehetőség lesz. Egy óra – a jövő évtől ennyi lesz a bejegyzés „normaideje” – kevés az érdemi, biztonságos döntés meghozatalához. Az unió elvárása a cégbejegyzés idejét illetően öt nap, jelenleg ez nagyjából kettő nap – mondta az elnök.

Jövőre egy nap alatt így akár több cég is létrehozható, ami megnöveli a pénzmosás kockázatát. Immár nem kötelező az aláírási címpéldány sem a cég megalapításához, amely pedig biztos eszköz volt az ügyfél azonosításához – vélte Tóth Ádám. Aláírási címpéldányt ugyanis csak közjegyző készíthet, aki pedig hozzáfér a BM adatbázisához, így ellenőrizni tudja az adatokat. Bankszámla nyitásához a továbbiakban is szükséges az aláírási címpéldány, így a ténylegesen működni akaró cégeknek a címpéldányt el kell készíttetniük – tette hozzá az elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik