Üzleti tippek

Mégis félnek a beszállítók

A beszállítók érdekvédője szerint nem ad valóságos képet a beszállítók és láncok viszonyáról a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által megrendelt kutatás. A versenyhatóságnál sem biztosak abban, hogy a felmérés teljesen reális képet festett a viszonyokról.

Nem ad reális képet a beszállítók és láncok viszonyáról a GVH által megrendelt felmérés – mondta Boródi Attila, Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ügyvezető elnöke. (A kutatásról korábban már cikket közöltünk.) Az elnök kiemelte: a válaszadók aránya csak 36 százalék volt, a beszállítók többsége ugyanis nem mert felelni a kérdezőbiztosok kérdéseire. Ennek tudható be, hogy a beszállítók többsége jó üzleti kapcsolatokról számolt be a láncok vonatkozásában.

Félrevezető és rosszul értékelt

Az elnök szerint a tanulmány helyenként félrevezető is: például a tanulmány 28. oldalán a többcsatornás értékesítés nem tesz különbséget kis boltok és nagy láncok között, amelyeknek igen eltérő a súlyuk. Így a tanulmánynak azon állítása, hogy a beszállítók átlagosan öt csatornát használnak, jobban hangzik, mint amit az jelent valójában.

Bóródi Attila szerint mindennek ellenére számos helyes megállapítást is tartalmaz a tanulmány, azonban „más szemüveget kellett volna felvenni az értékelésnél”.

Hatalmas a nagy láncok szerepe az egyes beszállítói cégek forgalmában, s több, mint felük megköveteli a legkedvezőbb feltételeket (a szállító más kiskereskedőnek csak kevésbé előnyös feltételekkel értékesíthet – ez a kikötés jogellenes), s mindezt a tanulmány is alátámasztja – mondta Boródi Attila.

Folytatása következik

Mihálovits András, a GVH sajtófőnöke a a FigyelőNet kérdésére elmondta: a hivatalnál is meglepődtek a vizsgálat eredményein, s gyanítják, azok nem fedik teljesen a valóságot. Ugyanakkor arról nem a GVH tehet, hogy a beszállítók többsége nem válaszol a kérdőíves megkeresésre.

Azért sem a hatóság okolható, hogy a beszállítók nem tesznek panaszt a versenyhivatalnál, jóllehet ezt érdekképviseleteiken keresztül név nélkül is megtehetnék. (Ezzel kapcsolatban egy cégcsoport vezetője korábban úgy nyilatkozott: hiába a névtelenség, a bejelentett panasz “paramétereiből” kikövetkeztethető a panaszos személye, ezért önállóan eljáró hatóság lenne szükséges.)

A sajtófőnök hangsúlyozta: a GVH eddig is mindent megtett, hogy kiderítse, visszaélnek-e erőfölényükkel a kiskereskedelmi láncok, s a vizsgálódást a frissen publikált felméréssel sem tekintik lezártnak. Át kell azonban gondolni, mi legyen a következő lépés.

A GVH a felmérés eredményeit korábbi közleményében úgy összegezte: a láncok nagyon kemény üzleti feltételeket diktálnak, azonban helyzetük nem annyira kiszolgáltatott, mint azt a legtöbb esetben hallani lehet. A kereskedőknek is alapvető érdeke, hogy keresletnek megfelelő, jó minőségű termékeket forgalmazzanak, a fogyasztók által közkedvelt márkák megtalálhatók legyenek üzleteikben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik