Üzleti tippek

Újraválasztották Eötvös Pált

Újraválasztották Eötvös Pált, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MUOSZ) elnökét a szervezet tisztújító küldöttgyűlésén. A küldöttek ellenjelölt nélkül, 92 százalékban adták rá a voksukat - tudatta közleményben a szövetség.

Eötvös Pál, a MÚOSZ újraválasztott elnöke Budapesten született, diplomát a József Attila Tudományegyetem jogi karán szerzett 1964-ben. Az újságírást a Veszprémi Naplónál kezdte. 1970-ben a Népszavánál dolgozott, majd egy év múlva a Népszabadság munkatársaként folytatta munkáját. Zalában, Somogyban, majd Borsodban és Hevesben volt vidéki tudósító. Ezt követően gazdasági rovatvezető, szerkesztőbizottsági tag, főszerkesztő-helyettes, aztán első helyettes.

1989-ben a Népszabadság főszerkesztőjévé választották. (Ez volt az első ilyen főszerkesztői funkció hazánkban). Irányításával alakult meg a Népszabadság Rt., ahol a lap irányítása mellett az elnöki feladatkört is ellátta 2004 májusáig.

1995-től a Gazdasági Tudományos Tanács elnökségi tagja, 1993 óta pedig a United Way of Hungary igazgatótanácsának tagja. A Magyar Újságírók Országos Szövetségében 1965-től ténykedik, 2004-ben a szövetség elnökévé választották, s a mostani tisztújító küldöttgyűlésen újra bizalmat szavaztak Eötvös Pálnak.

A 39 tagú választmány – amely két küldöttgyűlés között a MÚOSZ legfőbb szerve – elnöke továbbra is Csillag Sándor szabadúszó újságíró lett, a szövetség alelnökeivé pedig a Acsay Juditot, a Burda Magazin főszerkesztőjét és Tóth Károlyt, a Magyar Televízió Debrecenben dolgozó főmunkatársát választották.

Acsay Judit az elmúlt három és féléves periódusban a MÚOSZ érdekvédelmi bizottságának elnökeként dolgozott. Vezetésével több mint félszáz panaszt vizsgáltak ki a testület tagjai és számos újságírót segítették munkaügyi gondjaik megoldásában. Kezdeményezték a honoráriumtáblázat elfogadtatását, részt vettek az újságírókat érintő jogszabályalkotási vitákban, szorgalmazták a szerződéses munkavállalás egységes feltételeinek megteremtését.

Tóth Károly, aki az előző ciklusban is alelnök volt, elsősorban a vidéki újságírók szakmai fórumainak megteremtéséért dolgozott. Mások mellett kezdeményezőként és szervezőként tevékenykedett az Észak-alföldi Sajtóklub létrehozásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik