Üzleti tippek

Az RTL tulaja megint túljárt a magyarok eszén

Kilenc televíziós csatornát indít november végéig Magyarországon az RTL Klub tulajdonosa, az IKO romániai leányvállalata.

Kökény Tamás, a társaság ügyvezető igazgatója szerint a cég – amely a már most is sugárzó Cool TV, SportKlub, SportKlub+ és Film+ csatornák tulajdonosa – összes új adója napi 24 órában sugározza majd műsorát; a most elsőként induló DoQ október elsején debütált.

A csatornák tematikáját nevében rejti a Film+2, a Krimi+, a Poén! és a Sorozat+; a DoQ életrajzi dokumentumfilmeket sugároz, majd ismert emberek mellett az „ismeretlen hősöknek”, a történelem mellékszereplőinek is szentel majd műsorokat; a Pr1me azt ígéri, „nálunk a legnagyobb művészek és tudósok az igazi sztárok”.

A leírás alapján a Reflektor sztárcsatorna, a TeleABC vásárlás-adó lesz, míg az F&H (Fishing&Hunting) a horgászok és vadászok érdeklődésére számít.

A Romániában bejegyezett cégre nem vonatkoznak a magyar előírások, az EU viszont pártolja a határokon átívelő televíziózást, sőt (bizonyos esetekben) támogatja is azt.

Így az IKO Romania előtt nem volt akadály, hogy elindítsa a magyar közönségnek szánt négy csatornát, idén ősszel pedig további kilencet indítanak. Az RTL Klub ezt nem tudta volna megtenni, mert országos csatornaként nem indíthat további műsorokat. De mivel az IKO csak kisebbségi (15 százalékos) tulajdonos az RTL Klubban, ezért rájuk ez a korlát már nem vonatkozik.

Mivel a hazai szabályok továbbra is meglehetősen szigorúak, nemcsak az IKO kereste a külföldi sugárzás lehetőségét. Amikor az ORTT hírműsor sugárzására és magasabb díjak fizetésére kötelezte a Filmmúzeumot, annak vezetői is Romániába akarták áttteni székhelyüket. Menet közben a régi filmeket vetítő társaság – másik két csatornájával együtt – a Chellomedia tulajdonába került, így a népszerű kábelcsatorna szintén az ORTT látókörén túl tevékenykedik a továbbiakban.

A jogalkotók már több változatot is készítettek az új médiatörvény tervezetéből, de már az Országos Rádió és Televízió Testület tagjai is azt rebesgetik, hogy munkájukra a jelenlegi – januártól még erősebben csonkított – formájában már csak pár hónapig van szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik