Üzleti tippek

Nem kiszolgáltatottak a beszállítók, csak félnek

Nem annyira kiszolgáltatottak a beszállítók - állítja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy olyan kutatás eredményeire hivatkozva, amelyben a beszállítók többsége félt részt venni. A kutatást végző szervezet valószínűleg szakmailag korrekten, szó szerint követte a megrendelő kiírását, ez vezetett a sajátos eredményhez - mondta el egy piackutató szakember. Maradhat a sokat kritizált kereskedelmi törvény.

Kevés beszállító (36 %) mert válaszolni a Gazdasági Versenyhivatal által megrendelt kutatás kérdéseire, amelynek célja a beszállítók és a nagy cégek viszonyának föltérképezése volt a beszállítók szemszögéből. Dobos Krisztina, a kutatás vezetője a FigyelőNet kérdésére elmondta, a megkereséseknél gyakran érzékelhető volt, hogy a félelem áll a visszautasítások hátterében, s sokszor kérdeztek rá az anonimitás lehetőségére.


Ellentmondások a kutatáson belül


A kutatás első részében a kutatók mélyinterjúkat készítettek, amelyek során olyan kép rajzolódott ki a beszállítók és láncok közötti viszonyról, amely szerint az nem egyenrangú üzleti kapcsolat, hanem a láncok egyoldalúan diktálják a feltételeket. Az egyik – a tanulmányban idézett – interjúvolt a láncokat olyan gyorsvonathoz hasonlította, amelynél két választási lehetőség: elé lehet feküdni, vagy mellette futva meg lehet próbálni lelassítani.


A kutatás kérdőíves része szerint a kép ennél jóval pozitívabb: a beszállítóknak több mint a fele minősítette jónak üzleti partnerével való kapcsolatát, 20 százaléka kitűnőnek, s mintegy egynegyedük jelzett problémákat a kapcsolatban.


Mint köztudott, a kutatások kvalitatív része (amely itt mélyinterjús technikával történt) azt célozza, hogy kijelölje a kvantitatív (mennyiségi) kutatás irányait (amely ennél a kutatásnál a kérdőíves megkérdezés volt). Így legalábbis furcsa, ha a kutatás két, egymásra épülő részének eredményei mást mutatnak.

Érvényes eredmények?


Dobos Krisztina elmondta: a fenti elv szerint épült föl ez a kutatás is. Az ellentmondást a kutatásvezető szerint az okozhatta, hogy a hosszabb időt igénybe vevő mélyinterjún eleve azok vállaltak inkább, akiknek több panaszuk volt a láncokkal kapcsolatban. A különbséget okozhatta az is, hogy míg a mélyinterjú ”mesélős”, kevésbé strukturált volt, addig a kérdőívben konkrét kérdések szerepeltek.


Arra a kérdésre, hogy mennyiben tekinthető érvényesnek egy olyan kutatás, amelyre a válaszadást az érintettek döntő többsége megtagadta, a kutatásvezető elmondta: a kérdést a kutatás keretein belül megvizsgálták. A tanulmány összefoglalója szerint „a különböző nagyságú vállalatok hasonló eloszlásban vannak jelen a válaszolók és a válaszmegtagadók között”, ezért a tanulmány következtetései érvényesnek tekinthetők.

Ugyanakkor a tanulmány szerzői is megjegyzik, hogy „a díjfizetés mértékére vonatkozó információkat azonban óvatossággal kell kezelni, mivel ennél a kérdésnél az alacsonyabb árbevételű beszállítók nagyobb arányban utasították el a válaszadást”.

Fától az erdőt


A tanulmánnyal kapcsolatban a FigyelőNet által megkeresett piackutató szakember elmondta: a kutatás minden bizonnyal reprezentatív cégméretre, csak éppen arra az ismérvre nem reprezentatív, hogy az adott cégnek jó-e a viszonya a láncokkal, avagy nem (amelynek kiderítése lett volna a kutatás fő célja). Nyilvánvalónak tűnik ugyanis, hogy éppen azok a beszállítókat érték el kevésbé a kutatást végzők, amelyek különösen tartanak a láncoktól.


Hiába jó minden szám, ha a kutató „nem látja a fától az erdőt” – fogalmazott a szakember. A kutatást alapvetően meghatározza, amit a megrendelő kiírásában (brief) meghatároz. Lehetséges, hogy bár a kutatást végző cég korrekten végezte el a kutatást, de a megrendelő briefjében meghatározott szempontok, feltételek vezettek nem minden szempontból érvényesnek tekinthető eredményekhez – tette hozzá a szakember.

—-GVH: cáfolt sztereotípiák—-


A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleményében a vizsgálat eredményeit úgy értékelte, hogy a beszállítók helyzete „nem annyira kiszolgáltatott, mint azt a legtöbb esetben hallani lehet”, bár „a láncok nagyon kemény üzleti feltételeket diktálnak.”


A GVH szerint az eredmények több sztereotípiát cáfoltak, például azt, hogy a kereskedelmi láncok által alkalmazott üzleti feltételek leginkább a kisebb szereplőket érintik, illetve, hogy a kereskedelmi láncok megjelenése kizárólag negatív következménnyel járt a beszállítók számára.

Az eredmények egyébként még – már nem a GVH szerint – cáfolni látszanak a Társadalomkutatási Intézet (TÁRKI) által idén végzett felmérés eredményeit is, amely szerint a vállalkozók többsége, a legnagyobb mértékben a kkv szektorhoz tartozók, nehezen hozzáférhetőnek tartja az értékesítési piacokat.

Megmenekült a kereskedelmi törvény


Minden esetre nincs cselekvési kényszerben a kormányzat: bár a kereskedelmi törvényt eddig több oldalról kritizálták, mégsem kell hozzányúlnia.

Annak ellenére sem, hogy az új kereskedelmi törvény hatásainak kiderítésére hivatott Hoffmann-bizottság jelentése megállapította: a kereskedelmi törvény egyáltalán nem javított a beszállítók helyzetén, hiszen rendelkezései könnyedén megkerülhetők.

A jelentés azt is megállapította: a beszállító és lánc közötti helyzeti aszimmetria van, s jogvita esetén a gyengébb fél inkább lemond jogai érvényesítéséről. Igaz, a bizottság éppen az ellenkező következtetést vonta le ebből, mint a beszállítók érdekvédői, szerintük ugyanis a láncokat érintő korlátozásait, (a legfeljebb 30 napos fizetési határidőt, a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát) meg kellene szüntetni.

Hoppon maradt érdekvédők

A Magyar Agrárkamara és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerint viszont éppen a láncok erősebb korlátozására lenne szükség, mivel azok visszaélnek erőfölényükkel. A vizsgálat eredményei azonban kifogták a szelet az érdekvédők vitorlájából, hiszen pártfogoltjaik többsége elégedett a láncokhoz fűző viszonyával (bár a vizsgálat módszertanához az érdekvédőnek valószínűleg lesz még egy-két szavuk).

Jelen pillanatban tehát úgy tűnik, hogy a vizsgálat eredményei elősegíthetik a fennálló törvényi helyzet fennmaradását. A történet szálait a GVH azonban még nem varrta el teljesen: közleménye utolsó mondatában további felméréseket ígér a láncok és beszállítók kapcsolatáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik