Üzleti tippek

Új pályázatok – ezekkel is mutyizni fognak?

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) társadalmi egyeztetésre bocsátott huszonhárom november 6-án induló környezetvédelmi pályázati konstrukciót. A pályázatok között akadnak olyan „zsíros falatok”, amelyekkel akár 1,5 milliárd forintot is lehet nyerni. Pályázati tanácsadó forrásunk szerint van a piacon olyan cég, amelyik a pénz „visszaosztásának” módszerével biztos „kaszálást” ígér.

A pályázati csomag az „Életminőség javítása” névre hallgat, s – nomen est omen – elképzelhető, hogy lesz néhány ember, akinek életminőségét kiemelkedően megjavítja majd. A meghirdetésre kerülő pályázatok a szennyvíztisztítást, a vízrendezést és a hulladékgazdálkodást hivatottak szolgálni valamennyi régióban.

A magyar vidék egyik elhúzódó problémája, hogy a települések jó részénél megújításra szorulnak a bel- és külterületi vízrendszerek – írja az NFÜ közleménye. Ez praktikusan az elvezető árkok és csatornák, illetve a csapadékvíz-elvezető hálózat korszerűsítésének szükségét, vagy új belvíz- és csapadékvíz-tározók építését jelenti.

Az Észak-Alföldön a fent leírt célokra három évre 4,33 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre, amelyre kétfordulós eljárásban lehet pályázni. Önkormányzatok és vízügyi igazgatóságok konzorciumai akár 1,5 millárd forintot is nyerhetnek.

Mint arról már korábban hírt adtunk, egy pályázatíró cég szerint egy újonnan felbukkant cég magasabb kapcsolataira hivatkozva toborozza az önkormányzati ügyfeleit. A cég a csatornafejlesztésekre költhető pályázati pénzekre specializálta magát, a már ismert „pénzvisszaosztó” módszerrel operál, legalábbis ezzel az állítással igyekszik ügyfeleket szerezni.

A cég ráadásul még válogatós is: egymilliárd alatti beruházásokkal nem foglalkozik. Mint az egyik megkörnyékezett polgármester a cégvezetőnek elmondta: a csatornaberuházás költségét a település 200 millió alatti költségűnek kalkulálta. A tanácsadó cég úgy vállalta volna el az ügy „elintézését”, ha a beruházást „feltuningolták” volna egymilliárdos költségvetésűre. Ehhez azonban a polgármester nem akarta a nevét adni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik