Üzleti tippek

Jubilál a freemail

Tizedik születésnapját ünnepli hazánk első ingyenes elektronikus levelezőrendszere.

Az 1997. október 2-án létrehozott freemail levelezőrendszer célja az volt, hogy mindenkinek rendelkezhessen saját e-mail címmel, ami abban az – e-társadalom mércéjével még történelminek számító – időben még egyáltalán nem volt megszokott.

A kezdeti időszakban naponta kétszáz új elektronikus postafiókot hoztak létre. Az első egymillió postafiók öt év alatt jött létre, az újabb egymillió e-mail cím regisztrálására pedig már csak két évre volt szükség. A két- és hárommillió darab postafiók kialakítása között pedig már kevesebb mint egy év telt el.

Az üzemeltetést a szolgáltatás alapítójától, a Soros Alapítvány Kulturális és Kommunikációs Központjától 1999-ben a Matávnet (később Axelero, majd T-Online Magyarország) vette át, és ma az Origo Zrt. szolgáltatásaként működik.

Az elmúlt évek során összesen több mint 13,4 millió postafiókot nyitottak benne, és az aktív felhasználók száma meghaladja a 3,1 milliót. Ez a szám természetesen nem tartalmazza azokat a postafiókokat, amelyekbe több mint három hónapja nem lépett be a tulajdonosa – ezek ugyanis automatikusan törlődnek.

A rendszer webfelületére egy nap 2 millióan lépnek be, ami több mint 850 ezer egyedi felhasználót jelent.

A tömeges adattovábbítást és -tárolást a kezdeti 1 darabbal szemben jelenleg hatvankettő szervergép végzi, amelyekből tizennyolc kizárólag a spamek azonosításával és ártalmatlanításával foglalkozik – néhány felhasználó szerint kétes eredménnyel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik