Üzleti tippek

Szervezetten, de egyénileg

Az egyéni utazással járó szálláskeresgélést és az autóbérléssel kapcsolatos gondokat veszik le az utas válláról a Fly & Drive utazások.

Azok a turisták, akik beszélnek egy-két világnyelvet, és önállóan is jól tájékozódnak idegenben, általában nem kedvelik a csoportos utakat. Alkalmazkodni kell az útitársakhoz, kötött a program, lassú vagy éppen túl feszített a tempó. Az egyéni utazgatáshoz viszont szállást kell foglalni, ha körutazást tervezünk, nem is elég egyetlen megfelelő színvonalú és árú szállodát megtalálni, és az autóbérlés sem mindig egyszerű.

A Fly & Drive utazásokat szervező utazási irodák megoldják ezt a gondot. Az utazót akár már a repülőtéren is várhatja a jármű, onnantól pedig egy–két hétre övé a világ, arra megy, amerre csak akar. Szinte bármelyik országba eljuthatunk ily módon, s az sem akadály, ha egyéni kívánságaink szerint szeretnénk összeállíttatni az útitervet.

Önállóak előnyben

Akiknek nem való


Ne vállalkozzon Fly & Drive utazásra az, aki:
egyetlen idegen nyelvet sem beszél,
nehezen tájékozódik,
idegenben elveszettnek érzi magát,
a látnivalók megtekintéséhez mindenképpen igényli az idegenvezető segítségét,
nem érzi magát elég rugalmasnak ahhoz, hogy az utazás közben adódó kisebb problémákat önállóan megoldja.

Az utazási irodák ajánlataiból

Fly & Drive Andalúziában (8 nap/7 éj, középkategóriájú szállodában, B kategóriás autóval): 125 500 Ft/fő plusz repülőjegy
Fly & Drive Portugáliában (6 nap/5 éj középkategóriájú szállodában): 71 910 Ft/fő plusz repülőjegy
Fly & Drive a Dél-Afrikai Köztársaságban (5 nap/4 éj): 91 800 Ft/fő plusz repülőjegy
„Los Quetzales” – Fly & Drive program Panamában (6 nap/5 éj középkategóriájú szállással, Economy kategóriájú autóval, belföldi repülőjeggyel): 210 400 Ft/fő plusz nemzetközi repülőjegy
Fly & Drive Floridában (7 nap/6 éj középkategóriájú szállodában): 102 600 Ft/fő plusz repülőjegy
Fly & Drive Írországban (8 nap/7 éj vendégházakban): 149 400 Ft/fő repülőjegy

„Nem véletlen, hogy az ilyen utak törzsközönsége általában 40 évesnél fiatalabb, nyelveket beszél” – mondja Györffy Anikó, az Anga Business Travel ügyvezetője. Az iroda maximális segítséget nyújt az útiterv összeállításában, a tájékozódásban (térképeket, részletes útvonaltervet ad az ügyfeleknek), sőt a látnivalókról és az aktuális programokról is részletes információt ad, a szállásfoglalást és az autókölcsönzést pedig megbízható partnerek közreműködésével bonyolítja, a nyaralás idején az utasnak mégis csak önállóan kell boldogulnia, tájékozódnia, elintéznie az apró-cseprő ügyeket.

Mivel az utazás ára általában csak a szállás és az autóbérlés költségeit tartalmazza, a repülőjegyről külön kell gondoskodni, ez az utazási forma nagyon népszerű azok körében, akiknek szabadjegyük, kedvezményes utazási lehetőségük van valamelyik légitársaságnál. (A repülőjegyet természetesen az utazási iroda is intézheti, az ára pedig attól függ, milyen korán vásárolja meg jegyét az utas.)

A földi szolgáltatások ára átlagban egy hétre, fejenként 138 és 180 ezer forint között mozog háromcsillagos szállodával, kétágyas elhelyezéssel és közepes kategóriájú autóval számolva. Ha az utas nagyobb autót vagy magasabb kategóriájú szállást szeretne, természetesen mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.

Az útiterv csak ajánlás

Az autókölcsönző-cégeknél a kiskocsiktól a kényelmes családi autókon át egészen a kisbuszig, a terepjáróig, vagy a kabrióig bármit választhatunk. Jenei Zsuzsa, a Privilege Tours kiutaztató referense szerint bátran megfogalmazhatunk olyan igényeket, hogy például légkondicionált vagy automata váltós gépkocsival szeretnénk utazni. Ez utóbbi különösen azokban az angolszász országokban (vagy például Máltán, Cipruson) célszerű, ahol a balos közlekedés van érvényben.

Az irodák általában részletes útitervvel bocsátják útjukra a nyaralókat, de ez csak ajánlás: semmi sem kötelező. A látnivalókat önállóan tekintik meg, s csak annyit vállalnak belőlük, amennyi jólesik.

Mire ügyeljünk?

Amikor megérkezünk az autókölcsönző-céghez, mindenképpen olvassuk végig a szerződést, mielőtt aláírnánk – már csak ezért is jó, ha elfogadható szinten beszéljük a nyelvet. Az autóra vonatkozó biztosítást már itthon, az út lefoglalásakor megkötjük, de a helyszínen köthetünk kiegészítő biztosítást is. Ezekről már az irodában is érdeklődjünk, nehogy a helyszínen meglepetés érjen. Ha pedig utazásunk kezdetén ilyesmit ajánlanak, kérdezzünk rá, hogy milyen biztosításról van szó, kötelező-e, és pontosan mire nyújt fedezetet, nehogy ugyanazért a biztosításért kétszer fizessünk.

Előfordulhat, hogy kauciót kell letenni az autóért. Erre kérdezzünk rá előzetesen, hogy legyen nálunk elég pénz.

A legtöbb országban nincs szükség nemzetközi jogosítványra. Ha mégis, ezt már az irodában, az út lefoglalásánál megtudhatjuk.

A bérautót egyetlen sofőr vezetheti, akinek általában felírják hitelkártyaadatait is. Erre azért van szükség, hogy az elutazásunk után kiderülő bírságokat, például a tilosban parkolásért vagy gyorshajtásért kiszabott, ki nem fizetett összegeket utólagosan is ráterhelhesse a bérbe adó cég a kártyánkra. Második sofőr megnevezése az esetek többségében pénzbe kerül. Felárat kell fizetni akkor is, ha a sofőr 21 és 25 év közötti életkorú. (A vezető előírt minimális életkora egyébként országtól függően 19–23 év.)

Már az itthoni utazási irodában tisztázni kell, hogy mit tartalmaz a bérlet: korlátlan kilométer-használattal kapjuk-e az autót, vagy egy adott kilométerszám túllépése után fizetnünk kell.

Az autó átvételénél alaposan nézzük meg, nincs-e külsérelmi nyom, például horzsolás a karosszérián. Ha ilyet találunk, vetessük jegyzőkönyvbe.

Ha teli tankkal ígérték az autót, átvételkor ellenőrizzük, valóban így van-e. Ilyenkor teli tankkal kell visszahoznunk a kocsit, máskülönben a bérbe adó cég tankolási díjat is felszámolhat.
Lehetőleg ne késsünk a leadásnál, komolyabb késésért akár egynapi díjat is felszámolhatnak.

Már itthon felhívják a figyelmünket az egyes országokra jellemző, a miénktől eltérő közlekedési szabályokra. Ezeket igyekezzünk betartani (és persze az összes többi szabályt is), mert a legtöbb országban borsosak a közlekedési bírságok.

Ha akár az autóval, akár a szállással kapcsolatban elégedetlenek vagyunk, lépjünk kapcsolatba az utat szervező irodával az utazás előtt megadott számon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik