Üzleti tippek

Ellenőrizhetik majd a postai csomagokat

Szigorítással fehérítene a kormányzat: emelik a jövedéki bírságokat, szigorodnak az üzletbezárási szabályok, ellenőrizhetik a postacsomagokat.

A kormány arról döntött, hogy az illegális cigarettaküldemények kiszűrése érdekében ellenőrizhetővé válnak a postai úton feladott csomagok.

Döntött továbbá a jövedéki bírságok és az eljárás szigorításáról is. A bírság minimuma jogi személyeknél 100 ezer forintról 150 ezerre, a természetes személyek esetében pedig 20 ezer forintról 30 ezer forintra nő. Szintén változás, hogy a természetes személyek esetében a jövedéki bírság mértéke a jövőben nem függ a kereskedelmi mennyiség feletti és alatti differenciálástól.

Szélesebb körben nyílik lehetőség a helyszíni bírságolásra, ugyanis a vámhatóság az eddigi 10 ezer forintos értékhatár helyett már 20 ezer forint elkövetési értékig alkalmazhatja ezt a gyorsított eljárást.

Változnak az üzletbezárási szabályok is: azon üzletek, amelyek ismételten csempészett vagy hamis árut forgalmaznak, a korábbi szabályokkal ellentétben a kereskedelmi mennyiség alatt bezárhatóak lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik