Üzleti tippek

Megbüntették a betelefonálós műsort

Míg Magyarországon ígéretekkel megúszták a büntetést a betelefonálós játékműsorok készítői, addig Nagy-Britanniában több millió font kártérítést kell fizetniük a játékosok átveréséért.

A brit médiahatóság, az Ofcom 2 millió fontra büntette a GMTV nevű tévéműsor készítőit, mert olyan embereket is játékba engedtek, akiknek esélyük sem volt a nyerésre – ez a „bűn” pedig kísértetiesen hasonlít a magyarországi, azóta már megoldott problémára.

Az Ofcom álláspontja szerint a GMTV megszegte a tisztességes üzlet szabályait, illetve nem ellenőrizte kellőképpen a játék lefolyását.

A GMTV ugyanis rendszerint már akkor kiválasztotta az adásba kerülő játékosokat, amikor még többeket telefonálásra buzdítottak az erre a célra szolgáló emelt díjas telefonvonalakon. Sőt, nyerésre csak egy szűk idősávban volt lehetőség – szögezi le az Ofcom jelentése.

A műsorkészítő társaság elismerte a felelősséget.

A cég közleménye szerint, „amint felismertük a problémát, azonnal levettünk minden emelt díjas műsort, és már júliusban megkezdtük a játékosok kártérítését”.

A GMTV játékaiban még a magyarországinál is nagyobb nyereményekkel kecsegtették a betelefonálókat, így többek között autókat, drága nyaralásokat és 10 ezer fontos (3,8 millió forintos) díjakat ajánlottak fel. A tévénézők emelt díjas telefon- és sms-számokon, valamint az interneten jelentkezhettek, 1 fontos díj ellenében.

A cég saját számításai szerint 2003 májusa és 2007 áprilisa között mintegy 62 millió játékosuk volt, közülük körülbelül 25 milliónak járhat kártérítés.

A telefonvonalakat üzemeltető Opera Telecom ebben az ügyben 250 ezer fontos bírságot kapott, amit a brit telefonhatóság, az Icstics szabott ki.

Az Ofcom szerint a cég tevékenysége komoly bizalomvesztést okozott a nézők és a televíziócsatorna között, ezért a legnagyobb büntetést mérték ki a brit média történetében. A jelentés hozzátette: különösen aggodalmas, hogy míg a GMTV költségvetésének 35-40 százalékát adta ez a műsor, addig az Opera Telecom működéséről semmilyen adat nincs. A Reuters által idézett irat ugyanakkor kitér arra, hogy még ennél is nagyobb büntetést szabtak volna ki, ha a cég nem kezdte volna el a póruljárt nézők kártérítését.

Júliusban, a kártérítési program kezdetekor a GMTV igazgatója le akart mondani, de végül csak az Operával kötött szerződést bontották fel.

A nézők szándékos becsapása szinte minden jelentős tévétársaságnál felmerült, de a GMTV esetében volt a legtöbb nézőről és pénzről szó – áll az Icstics jelentésében.

A GMTV 75 százalékos tulajdonosa az ITV kereskedelmi csatorna, a maradék egynegyed pedig a Walt Disney tulajdonában van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik