Üzleti tippek

Egymilliót fizet Ádernek a Magyar Nemzet

Áder János pert nyert a Magyar Nemzettel szemben a januári „Schmidt Mária anteportas?” című cikk kapcsán a Fővárosi Bíróságon. A napilapnak egymillió forintot kell megfizetnie a fideszes politikus részére.

A Magyar Nemzetben január közepén jelent meg Horváth Zsolt aláírással egy cikk, amelyben a máig ismeretlenül maradt szerző azt állítja: az Orbán Viktort eltávolítani óhajtó jobboldali elégedetlen csoportok egyik vezetőjeként Schmidt Mária új jobboldali párt alapítására készül.

Az új párt elnökének kilétét még homály fedi, de meg nem nevezett bennfentesek szerint Áder János, a Fidesz korábbi frakcióvezetője az, aki „még általuk sem ismert feltételekhez köti esetleges szerepvállalását” – tartalmazza a perbeli cikk. A kifogásolt kijelentés kapcsán Áder János már májusban a Fővárosi Ítélőtáblán jogerősen megnyerte a sajtó-helyreigazítási pert.

Hétfőn a személyiségi jogi perben is megállapította a Fővárosi Bíróság a jogsértést, elégtétel adására és egymillió forintos nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte a lapot. Az elsőfokú bíróság szerint azzal valósult meg a jó hírnév megsértése, hogy valótlanul állították Áder Jánosról: az ellen a párt ellen szervezkedett, melynek több mint másfél évtizede tagja, prominens vezető személyisége.

A Fővárosi Bíróság ítélete nem jogerős, fellebbezés esetén a Fővárosi Ítélőtábla dönt majd az Áder János kontra Magyar Nemzet személyiségi jogi perben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik