Üzleti tippek

Gyorsan fogynak az egyéni vállalkozók

A konvergencia program megkezdése óta, az elmúlt egy év alatt mintegy 70 ezer egyéni vállalkozó tevékenysége szűnt meg, vagy azért mert visszaadta az engedélyét, vagy azért, mert visszavették tőle azt - közölte az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke.

Jelenleg 30 ezer cég ellen folyik csőd- illetve felszámolási eljárás – mondta Szűcs György. Hozzátette: a kormány ugyan azt jelzi, hogy sikeres a konvergencia program, “mi viszont úgy látjuk, minél sikeresebb annál nagyobb a bajunk”.

Az elnök szerint ráadásul a mikro-és családi vállalkozásokat és betéti társaságokat sújtja a körbetartozás is. “A mi területünkön kintragadt vagy 260 milliárd forint a körbetartozási láncban mintegy 10 ezer vállalkozásnál” – jelentette ki. Hozzátette: ezek a vállalkozások, egyebek mellett alkalmazottakat tartanak és telephellyel rendelkeznek és egyre nehezebb a kötelezettségeik teljesítéséhez a tartalékaikat igénybe venni.

Szűcs György szerint ezeknek az embereknek már vannak átütemezett adósságaik, emiatt pedig nem tudnak indulni az új közbeszerzési pályázatokon sem.

Az elnök ugyan értékelte, hogy a külgazdaságban kedvező irányú folyamatok indultak el, ám a hazai kisvállalkozásokat sújtja továbbá, hogy a belső fogyasztás és a lakossági reáljövedelem is öt százalékkal csökkent. “Ez azt jelenti, hogy a mi vállalkozóinknak jutó megrendelés marad el” – szögezet le.

Az IPOSZ elnöke a kisvállalkozások segítése egyik lehetséges útjának nevezte, hogy az ipartestületek szolgáltató központokat hozzanak létre egy-egy térségben. Mint mondta, ezek a központok abban tudnak majd segíteni a kisvállalkozóknak, hogy eligazítást nyújtanak például jogi, környezet- és munkavédelmi kérdésekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik