Üzleti tippek

Bajban van a munkavállalók többségét foglalkoztató kkv-szektor

A hazai kis- és középvállalatok jövedelemtermelő képessége messze alatta marad az uniós kisvállalatoknak. A szektor versenyképességét számos tényező: a demográfiai helyzet, a bürokrácia, a tőkehiány, egyes nagyvállalatok üzletpolitikája és az adórendszer is rontja – hangzott el a Magyar Iparszövetség konferenciáján.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség ügyvezető társelnöke előadásában fölhívta a figyelmet arra, hogy a hazai kkv-k jövedelemtermelő képessége egytizede a uniós tizenötök átlagának. Ilyen hátránnyal kellene fölvenniük a hazai kkv-knak a többi vállalattal a versenyt az unió piacain – hűtötte a javarészt vállalkozókból álló közönsége hangulatát a társelnök.

Az előadó ugyanakkor megjegyezte: a gondokkal küzdő szektor foglalkoztatja a magyar munkavállalók több, mint 60 százalékát. Vadász György szerint egy sereg olyan tényezővel kell szembenézni, amelyek a kkv-k versenyképességét rontják.

Ág is húzza a kkv-kat

Magyarországon a nyugdíjba vonuló átlagos életkora jelenleg 51 év. A 3,2 millió nyugdíjasból 800 ezer a szokásosnál hamarabb vonult nyugdíjba, s a szám nem tartalmazza a hivatásos szolgálatot teljesítők törvény szerinti kedvezményes nyugdíjba vonulását. Sok az eltartott – fogalmazott maga szerint is nyersen a társelnök, s ez kényszerűen az adóterhelésben is megjelenik.

Burjánzik a bürokrácia, s a javarészt pártkatonákból álló hivatalnokok bérét is a vállalkozásoknak kell kitermelniük.

Alultőkésítettek a kkv-k, s a bankok nem, vagy csak kedvezőtlen feltételekkel vállalják finanszírozásukat (a hazai vállalkozások 80%-a hitel nélkül gazdálkodik, a fejlett országokban ez az arány 15-20%).

Az uniós pályázatok magas önrésze a kkv-k többsége számára átléphetetlen akadály. A multinacionális cégek egy része a kkv-kal finanszíroztatja készleteit, 60-90 napos fizetési határidőkkel dolgozik, a beszállítói pozíciókban levő kis cég fizeti az általa kiállított számla áfáját. A befogadott számlák után kell fizetni az áfát, s nem a befolyt összegek után. A be nem hajtott pénzek után nem kapható vissza a befizetett áfa.

Igazságos vagyonadó kellene

A kisvállalatok versenyhelyzetét a korszerűtlenné, és a „kiskapuk évenkénti becsukdosása” következetében túlbonyolítottá vált adórendszer is rontja.

Vadász György a konferencián a FigyelőNet kérdése kitért arra: a szövetség álláspontja szerint a fogyasztást terhelő adókat kellene növelni, s az élőmunka terheit csökkenteni. Ki kellene dolgozni a vagyonadó tervét, ám a társelnök szerint nem lenne igazságos, hogy csak magyarországi ingatlanok után kelljen fizetni, ám például egy helikopter, vagy a horvátországi nyaraló után nem – utalt Vadász a luxusadóra, illetve a vagyonadóval kapcsolatos tervekre.

A társelnök szerint olyan vagyonadót kellene bevezetni, amelyet a társadalom igazságosként tud elfogadni, s nem érinti hátrányosan az amúgy is kedvezőtlen körülmények között élő polgárok millióit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik