Üzleti tippek

Elhunyt Hegedűs István

Életének 75. évében elhunyt Hegedűs István Munkácsy-díjas grafikus, karikaturista - tudatta a művész felesége csütörtökön az MTI-vel.

Az 1932-ben született érdemes művészt, aki a jól ismert “Hihi” szignóval jegyezte rajzait, hosszan tartó betegség után csütörtökön érte a halál.

Hegedűs István 1956-ban végezte el a Magyar Képzőművészeti Főiskolát. Mesterei voltak Konecsni György, Kádár György, Koffán Károly, Barcsay Jenő.

A művész 1957-90 között a Ludas Matyi, majd az Új Ludas, később az Úritök című szatirikus folyóirat karikaturistája volt. Könyvillusztrációkat, plakátokat, címlapokat készített. Következetesen “bizonytalan” vonalakkal rajzolt, nyújtott alakjai és az átlagkarikatúrák közül éppen rajzi személyességükkel kitűnő, szikár iróniájú karikatúrái több folyóiratban is felbukkantak.

Munkásságát 1967-ben Munkácsy-díjjal, 1986-ban érdemes művész címmel ismerték el. Főbb művei a Csodabogarak (1960), a Futok a pénzem után (Somogyi Pállal) (1967), a Nyomjuk a sódert! (Kürti Andrással) (1970), az Itt a kezem nem disznóláb (Csukás Istvánnal) (1977) és a Mátyás király (Kiss Dénessel) (1987) című könyvek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik