Üzleti tippek

Eladnák a Heti Választ?

Az elmúlt hetekben több fővárosi rádió is új tulajdonoshoz került, ám egyiknél sem terveznek drasztikus változtatásokat. Még az idén újabb adó indulhat a zsúfolt budapesti piacon.

Az elmúlt hetekben igencsak felpörögtek az események a budapesti rádióknál. A Rádiocafé 98.6-ot mintegy 250 millió forintért vásárolta meg az Est csoportot is magáénak tudó Econet.hu Nyrt. A leánykorában Est FM-ként futó adó így némi kerülővel visszatért a születési helyére. Az Econet közleménye szerint a rádió tartalmán, működésén és menedzsmentjén nem kívánnak változtatni. Az utóbbi ígéret szempont volt az eladói oldalon is – tudtuk meg Kádár Tamástól, az Edison-csoport ügyvezetőjétől. „A rádiót nem azért adtuk el, mert veszteséges volt, hanem éppen azért, mert a nyeresége okán nagyon jó feltételekkel tudtuk értékesíteni” – indokolja a döntést a volt tulajdonos.

Szintén tulajdonost váltott a Rádió Infórum Kft., amely a Pont FM-et és a Dunakanyarban fogható Abszolút Rádiót működteti. Az új gazda az eddigi ügyvezető Rónai Egon és Kovács István – korábbi kisebbségi tulajdonos – lett, akik rövid távon drasztikus változtatásokat nem terveznek, inkább a fejlesztések felgyorsítását ígérik. A cég korábbi tulajdonosa az orosz szakmai befektetők által birtokolt InTurner Kft. volt. „Hajdanában azért vették meg a rádiót, mert európai terjeszkedésben gondolkodtak, az utóbbi időben azonban elvonta a figyelmüket és anyagi eszközeiket az oroszországi piac” – ecseteli Rónai Egon, hogy miként szerezhették meg a céget üzleti titoknak számító áron.

A folytatás is hasonlóan mozgalmasnak ígérkezik a rádiós piacon. Ennek egyik első jele, hogy tizenegyen pályázták meg a Rádió Deejay bezárása miatt elárvult 92.9 MHz-es budapesti frekvenciát. Az ilyen tendereken külön izgalom, hogy sokszor nem nyilvánvaló, ki is áll egy-egy pályázó mögött. A Magyar Katolikus Rádió Alapítvány az egyetlen, amelynél nem kell sokat töprengeni, sőt az aspiránsok között található egy másik egyház közeli nonprofit szervezet is. Két pályázó oldies rádióval örvendeztetné meg a budapestieket – egyikük az interneten már működtet is ilyen adót. A fura nevű Globberin Kft.-t pedig korábban A38 Rádió Kft.-nek hívták, és nem meglepő módon az ismert rendezvényhajó tulajdonosa áll a cég mögött.

Szintén beállt a sorba a Rádió Univerzum Konzorcium. Nekik komoly „rutinjuk” van, hisz tatabányai, pécsi és a tihanyi frekvenciát is buktak már el. Érdekességük, hogy ezeken ők ajánlották a legmagasabb műsorszolgáltatási díjat, olyannyira, hogy a tihanyi pályázatnál ennek irreális mértékére hivatkozva zárta ki őket az ORTT. A frekvenciáról szeptember végén dönt a médiahatóság.


Eladó a Heti Válasz?

Az utóbbi időben több forrásból is úgy értesültünk, hogy eladó a Heti Válasz, méghozzá első hangzásra mellbevágónak tűnő, 1,5 milliárd forint körüli áron. Borókai Gábor főszerkesztő-lapigazgató ezt részben visszaigazolta, a milliárdos összegről szóló pletyka ugyanis hozzá is eljutott. Azt viszont határozottan cáfolta, hogy tulajdonosuk, a Sasliget Kft. szabadulni akarna a laptól. Borókai szerint az idei évre már nyereséget várnak, s ez óriási eredmény ahhoz képest, hogy három éve még a csőd szélén álltak. (Akkori sajtóhírek szerint mindössze néhány millió forintért cserélt gazdát a Heti Válasz.) „Természetesen nincs olyan tulajdonos, aki egy feltűnően jó ajánlatot elutasítana” – hagyja azért nyitva a lehetőséget.
Korábban többször is a Heti Válasz lehetséges vevőjeként emlegették Nobilis Kristóf ingatlan- és médiabefektetőt. A nyár elején az ő érdekeltségébe került az Ufi című jobboldalinak tartott havilap, amely azóta a Reakció nevet vette fel. Utóbbi azt bizonyítja, hogy Nobilistől nem áll messze politikai lap vásárlása. Kérdés persze, hogy az Ufi/Reakció ennek első eleme volt-e, vagy éppen a Heti Válasz magas irányára miatt döntött az anyagi gondokkal küszködő havilap megszerzése mellett.
Tudta-e…?

A Radiocafé mellett az Econet.hu Nyrt. megszerezte az Est csoport maradék 30 százalékát, és 150 millió forintot fizetett a gyógyszertárakban ingyenes kiadványokat megjelentető Sanorg Kft.-ért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik