Üzleti tippek

Jövőre lesz ingyenes céginfó rendszer

A hitelezők védelme érdekében az alapvető cégadatok nem szeptembertől, hanem januártól lesznek elérhetők bárki által elektronikusan, és teljesen ingyenesen - mondta az MTI-nek az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) illetékese.

Az MTI korábbi információi szerint szeptembertől az IRM céginformációs szolgálatától – egy rendelettervezetbe foglalt – adatokat lehetett volna lehívni interneten át úgy, hogy e-mailben feladott “rendelésre” hasonlóképpen jött volna a válasz.

A Népszabadság hétfői számában azt írta – a minisztérium szakállamtitkárára hivatkozva -, hogy legkorábban október közepétől teszt-üzemmódban, majd jövő év elejétől “élesben” működne egy mindenki által elérhető rendszer.

Ez utóbbit erősítette meg Győri Enikő az IRM osztályvezetője. Egy-két héten belül dől el az, hogy mely cégadatok kerülnek be egy olyan központi könyvtárba, amelyek egy honlapon keresztül bárki által elérhetők lesznek. A honlapon szereplő adatok többsége valós idejű lesz, illetve kereső is lesz a honlapon. Ezekért az adatokért még költségtérítést sem kell fizetni.

Viszont továbbra is lesz az adatoknak egy olyan köre (például a cégiratok és a hiteles cégkivonatok, -másolatok), amelyek továbbra is “fizetősek” maradnak.

Jelenleg is létezik elektronikus céginformáció előfizetőknek, költségtérítés ellenében. Ez úgy működik, hogy a program annak a cégbíróságnak a szerveszére viszi az előfizetőt, amelynél az adott céget bejegyezték. Tehát nincs központi adatbázis. Az adatok védelme érdekében most egy központi könyvtár jön létre a még el nem döntött, de legfontosabb cégadatok másolataiból.

Az ingyenes céginformáció indítására megszabott 2008. január 1-jei határidő egybevág a Cégközlöny elektronikus megjelenésének határidejével. Jövő év első napjától ugyanis a közlöny is csak elektronikusan jelenik meg, ráadásul nyomtatható formátumban (szemben a Magyar Közlönnyel, amely már évek óta csak látható, de nem nyomtatható az interneten keresztül).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik