Üzleti tippek

Az elégtelen belföldi kereslet a kis- és középvállalkozók legnagyobb gondja

Bár a kis- és középvállalkozók egyre optimistábban ítélik meg az ország, illetve saját vállalkozásuk kilátásait, a rövid távú beruházások tendenciája fokozatosan csökkenő.

Az Ecostat júliusi felmérésének kis- és középvállalati konjunktúra-indexe 93,8 százalék, valamelyest meghaladja az első hathavi maximumot. (Az Ecostat a gazdálkodó szervezetek konjunktúra-indexét 2007 júliusától a nyugat-európai gyakorlat szerint bázis-viszonyszámként számolja, alapul a 2004. évi havi indexeinek átlagát választotta.)

Az ország fejlődési esélyeit júliusban a kis- és középvállalatok növekvő hányada értékelte javulónak, illetve változatlannak. Saját vállalkozásuk üzleti kilátásait 78 százalékuk pozitívan minősítette. A két alapvető kérdésre adott válaszok néhány százalékponttal kedvezőbbek az előző havinál.

A kis- és középvállalatok megítélése szerint a tevékenységük bővítését akadályozó tényezők sorában első helyen szerepel az elégtelen belföldi kereslet és a kiszámíthatatlan gazdasági környezet. Felsorolásukban harmadik helyen a tőkehiányt említették.

A következő hat hónapban a kis- és középvállalatok döntő többsége a jelenlegivel egyező piaci viszonyokat feltételez, a hazai értékesítési lehetőségek rosszabbodásától a cégek 22 százaléka tart.

A külpiaci értékesítés megítélése kedvezőbb a júniusinál, bővülő exportpiaci lehetőségeket feltételez év végére a vállalatok 22 százaléka, szemben a júniusi 12 százalékkal, változatlan keresletet jelzett kétharmaduk.

Halasztják a beruházásokat

A cégek átmeneti fizetési nehézségeiket elsősorban pénzintézeti hitel felvételével, másodsorban fejlesztéseik elhalasztásával szándékoznak megoldani, amit a fejlesztési szándék csökkenése is jelez.

A cégeknél a fejlesztésre fordítható pénzforrások szűkösek. A tőkeerős középvállalatok, amelyek a piaci kereslet bővüléséhez igazodva új beruházások indításában érdekeltek, főként uniós forrásokra pályázva juthatnak vissza nem térítendő támogatáshoz, fejlesztési hitelekhez.

A kis- és középvállalati kör legutóbb mért beruházási hajlandósága a 2004. évi átlagos bázismutatóhoz viszonyítva 62 százalék, magasabb az előző havi értéknél. A rövid távú fejlesztések tendenciája ezzel együtt is fokozatosan csökkenő pályát ír le, jelentős havi ingadozásokkal. A fejlesztések megvalósításához hitelt igénylő cégek aránya nőtt, az előző havi 60 százalékról 83,2 százalékra.

A cégek beruházási tevékenységét akadályozó tényezők sorában a túlnyomó többség az elégtelen keresletet, a bizonytalan jövőt és a magas hitelkamatokat említette.

A cégek áremelési törekvése a működési költségek növekedése miatt erősödött, júliusban a kkv-k termékeik és szolgáltatásaik idei árait 4,9 százalékkal tervezik emelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik