Üzleti tippek

Éhségsztrájkol a Magyar Rádió elbocsátott hangmérnöke

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Magyar Rádió egyik munkatársa éhségsztrájkol elbocsátása miatt. De senki nem állt mellé.

Mint a közrádióban előző nap kiragasztott plakátjának szövegéből kiderül, azért tiltakozik, mert nehéz szociális körülményei ellenére méltányossági kérelmét, sok alacsony jövedelmű, évtizedek óta a Magyar Rádióban dolgozó munkatársáéhoz hasonlóan, elutasították.

A 172 centisen éhségsztrájkja kezdetén 60 kilós Cs. Kádár Péter az MTI-nek elmondta: múlt héten kezdte volna akcióját, de a szervezetet megviselő kánikula miatt egy héttel elcsúsztatta azt. Közlése szerint addig nem vesz magához ételt (csupán gyümölcslevet, limonádét és teát), amíg szervezete bírja vagy nem ér el eredményt.

Kiss Kálmánné, az üzemi tanács elnöke azt közölte, szerda délutánra hívta össze a testületet. “Akkor meg fogjuk beszélni, mit teszünk” – tette hozzá. Mivel Cs. Kádár Péter munkaviszonyát csoportos létszámleépítés során szüntették meg, a társaságnak nem kellett indokolnia a lépést.


Használhatatlan módszer

“Az éhségsztrájk munkaügyi döntések megváltoztatására használhatatlan módszer. Arra azonban mégis alkalmas, hogy ráirányítsa mások figyelmét a több száz rádiós személyes sorsát érintő változtatásokra” – áll a közszolgálati médiumban működő érdekképviseletek elnökeinek keddi közleményében. Megfogalmazásuk szerint a Magyar Rádió vezetése vagy szándékosan kívánja megalázni a dolgozókat, szétverni a rádiósok meglévő önérzetét, vagy egyszerűen rossz módszereket választott. “Előbbi esetben a leghatározottabban tiltakozunk, és minden eszközzel tenni is fogunk ellene, utóbbi esetben viszont fogadják el a segítségünket” – írják.

Egyben “ismételten, most már nyilvánosan” kérik a Magyar Rádió vezetését: “tegyen annak érdekében, hogy ezek az emberek ne személyes tragédiát éljenek át, hanem megbecsült, elismert dolgozóként váljanak meg életük egyik legfontosabb részétől, a Magyar Rádiótól”.


Értetlenül állnak

A nyilatkozaton aláíróként Varga Júlia (Független Rádiós Szakszervezet), Zámori Jenő (Magyar Rádió Dolgozóinak Szakszervezete), Toman Sándor (Rádiós Műszakiak Szakszervezete) mellett Lázár András, a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma alelnöke neve szerepel.

Such György, a Magyar Rádió elnöke nem kívánt nyilatkozni az ügyben, míg Mészáros László gazdasági alelnök azt közölte, értetlenül állnak a nyilatkozat előtt. Mint mondta, a létszámleépítésről folyó tárgyalások egy hónapja egyezséggel zárultak, ráadásul – noha ezt törvény nem követeli meg – a megbeszéléseken minden érdekképviselet részt vehetett; “minden olyan dolgot, amit most hiányolnak, felvethettek volna a tárgyalásokon” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik