Üzleti tippek

Novembertől indul a mikrohitelprogram

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. (MV) néven, 1 milliárd forint jegyzett tőkével létrehozta azt a pénzügyi vállalkozást, amelyen keresztül a kis- és közepes vállalkozások hozzájuthatnak majd a Jeremie típusú forrásokhoz. A cég a héten kezdte meg működését.

Benke Ákos, az MV vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: három termékfajta lesz: mikrohitel, kezességvállalás és tőkeprogramok. A társaság üzletszerűen folytatott fő tevékenysége a kezességvállalás, a másik kettőt nem profitorientált módon, támogatásközvetítőként végzi a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) megbízásából, s a források kihelyezéséhez pénzügyi közvetítőket vesz igénybe.

A vállalkozások novemberben juthatnak majd először ilyen típusú forráshoz – mondta a vezérigazgató -, a termékeket ugyanis először el kell fogadtatni a kormánnyal, és ki kell építeni a pénzügyi közvetítőrendszert.

A Gazdaságfejlesztési Operatív Programban (GOP) és a Közép-magyarországi Operatív Programban (KmOP) a 2007-2013 közötti időszakra mostani árfolyamon összesen 190 milliárd forint áll rendelkezésre Jeremie típusú pénzügyi programokra, amivel a hét év alatt elméletileg 2 ezer milliárd forintnyi forrás mozgatható meg. A keretből a mikrohitelekre 55 milliárd, a tőkeprogramra 45 milliárd, a kezességvállalásra 90 milliárd forintot szánnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik