Üzleti tippek

Tiltakoznak a szabadkai magyar rádió ellen

Szerdán újabb, már a vajdasági horvát kisebbség részéről is megnyilvánuló heves tiltakozást váltott ki az a múlt heti belgrádi döntés, amely visszaszorítja a Szabadkai Rádiót, korlátozza hallgatóinak a számát.

A rádiófrekvenciák elosztásáért felelős szerb műsorszórási tanács a múlt héten úgy döntött, hogy a nagy terület elérésére alkalmas észak-bácskai regionális frekvenciát az ezután induló, eddig egyetlen percet sem sugárzó, ám 24 órás magyar adást ígérő szabadkai Pannon Rádiónak juttatja. A határozat után a Szabadkai Rádió már csak helyi – Szabadkát, s közvetlen környékét lefedő -, a korábbinál sokkal kevesebb hallgató megszólítására alkalmas frekvenciára pályázhat.

A szerbiai műsorszórási törvény országosan 24 regionális frekvencia működését irányozza elő, s nem valószínű, hogy ezekből a Vajdaság északi részére, ahol a szerbiai magyar népesség zöme található, egynél több jutna. A Pannon Rádióé lesz tehát a lehetőség, hogy szóljon a magyarság olyan fontos gócaiban lakókhoz, mint Szabadka, Magyarkanizsa, Zenta, valamint Zombor környéke, a Szabadkai Rádió pedig majd egy a városra és környékére korlátozódó helyi frekvenciára pályázhat.

Ez ellen tiltakozott szerdán a rádió vezetősége – mások mellett Német Ernő, a magyar adás főszerkesztője is -, valamint a vajdasági horvátok kisebbségi önkormányzata, a Horvát Nemzeti Tanács. A rádió vezetői a szakmai szempontokat félredobó, politikai jellegű döntésnek minősítették a határozatot, a horvát képviselők pedig a horvát nyelvű tájékoztatáshoz való jog megnyirbálásának nevezték.

Az érvényes szerb törvény értelmében minden regionális adó csak egy frekvenciával rendelkezhet, így az a vajdasági magyarság szempontjából akár kedvezőnek is tekinthető a Pannon Rádiót helyzetbe hozó döntés. A három nyelven – eddig egy frekvencián magyar, egy másikon szerbül és horvátul – sugárzó Szabadkai Rádiónak mindenképpen meg kell válnia egy frekvenciától. Ezért is indult a múlt héten lezárt pályázaton három (szerb, horvát és magyar) nyelvű programmal, amelyből nem tudni, mennyi jutott volna a magyar adásnak, ha megnyeri a versenyt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik