Üzleti tippek

Pesszimisták a kis- és középvállalkozások

Az ECOSTAT júniusi felmérésében a kis- és középvállalati konjunktúra indexe 39,7 százalék. Több, mint hat százalékponttal elmarad az előző hónapokban regisztrált értékektől.

Míg a nagyvállalkozások egyre optimistábbak, a kkv szektorra jelenleg a borúlátás a jellemző. 2007 első negyedévében a lakossági fogyasztás 0,8 százalékponttal csökkent, a kiskereskedelem első négyhavi forgalma elmaradt az előző évitől. A kkv-k júniusi gazdasági várakozásaiban háttérbe szorult a nemzetközi konjunktúra pozitív szerepe.

A kedvező nemzetközi gazdasági folyamatok elsősorban a nagy-, és középvállalatoknak kedvezett, mivel jellemzően a nagyobb cégek értékesítésékben jelentős a kivitel szerepe.
Saját vállalkozásuk fejlődésének jövő félévi kilátásait a korábbinál rosszabbnak értékelik a vállalkozások. Májushoz viszonyítva az optimista várakozások aránya 26 százalékról 11 százalékra csökkent, a borúlátóké 29 százalékról 45 százalékra emelkedett.

A vállalkozások tevékenységének bővítésére vonatkozó előrejelzések szerint a KKV-k háromnegyede nem tervezi kibocsátását növelni. A vállalkozások általában alacsony növekedési rátával számolnak.


Elhalasztják beruházásaikat

A hazai vállalatok júniusi előrejelzése szerint hat hónapon belül a cégek 42 százalékának likviditási helyzete nem fog változni. Romló pénzügyi helyzettel számol a vállalkozások 40 százaléka, javuló likviditásban 18 százalékuk bízik.Az állandósult tőkehiány enyhítésére a legtöbb vállalkozás fejlesztései (beruházásai) elhalasztását, másodsorban pénzintézeti hitel felvételét tervezi. A kis- és középvállalatok kevesebb mint egytizede folyamodna termelése visszafogásához likviditási gondok esetén.

Júniusban a kis- és középvállalati kör beruházási hajlandósága 25 százalékra esett. A rövid távú fejlesztési szándékok tendenciája ezzel csökkenőre váltott. A cégek beruházásainak megvalósítását akadályozó tényezők sorában kétharmaduk a bizonytalan keresletet és a kiszámíthatatlan jövőt említette. A gazdálkodást hátrányosan érintő költségnövekedés miatt éves értékesítési áremelési törekvésüket a májusival egyezően 4,4 százalékban jelezték a cégek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik