Üzleti tippek

Félmilliós pályázat újságíróknak

Iskolába járó, illetve szakmájuk elején járó zsurnalisztáknak írt ki pályázatot Makó önkormányzata.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és Makó város Önkormányzata célja, hogy méltó emléket állítson a makói születésű sajtómágnásnak, Pulitzer Józsefnek, valamint hogy segítse és támogassa a fiatal, pályakezdő tollforgatókat, felhívja a figyelmet az újságírás mint közéleti tevékenység fontosságára, az (online) nyilvánosság erejére – tudatta szerkesztőségünkkel az oktatási tárca.

A pályázaton bármelyik iskolatípus tanulói pályázhatnak, az alsó korhatár 14, a felső 25 év. A pályadíj az OKM által felajánlott 500 000 forint kategóriánként, valamint Makó város díja, egy-egy zsűrizett, sorszámozott Pulitzer-szobor, amely Kiss Jenő szobrászművész alkotása.

Makó város díjára 14–18 év közötti diákújságírók pályázhatnak bármilyen, időszaki kiadványban (iskolai, kerületi, települési, megyei, országos vagy online újság) már megjelent publicisztikai (a sajtóműfajok közé besorolható) írással. Az interjú és a riport műfaját, valamint a valódi tényeken alapuló írásokat előnyben részesítik a fiktív írásokkal szemben. Egy cikk terjedelme nem haladhatja meg az 5000 karaktert (szóközökkel együtt). Egy pályázó több pályaművel is nevezhet.

Az egyetemista kategóriában 18. életévüket betöltött, de 25 évnél fiatalabb újságírók pályázhatnak bármilyen, már előzőleg időszaki (akár online is) kiadványban megjelent publicisztikai írással. A valódi tényeken alapuló írások közül a riportot, valamint a véleményműfajokba tartozó írásokat előnyben részesítik. A cikkek terjedelme nem haladhatja meg az 5000 karaktert (szóközökkel együtt). Egy pályázó több pályaművel is nevezhet.

A város honlapjáról megtudtuk: a pályázatot a makói Pulitzer József Emlékbizottság tagjai bírálják el. A bizottság tagjai: Baló György, az MTV igazgatója, a zsűri elnöke, Mandur László, a parlament alelnöke, dr. Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke, Vince Mátyás, az MTI elnöke, Pálffy István, az MTV Híradó műsorának műsorvezetője, dr. Bárándy Péter, a magyarországi Pulitzer Emlékdíj Alapítvány kurátora, Vámos Miklós író, Szetey András főszerkesztő, dr. Csillag András Pulitzer-kutató.

További információ a makói önkormányzattól kapható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik