Üzleti tippek

A vállalkozások is segíthetnek Békés felzárkóztatásában

Békés megye megközelíthetőségének javítását, a munkahelyteremtést, a kis- és középvállalkozói szektor erősítését, a szakképzés piaci igényekhez való igazítását, az idegenforgalom fejlesztését és a határmenti kapcsolatok erősítését jelölték meg a térség kitörési pontjainak egy gazdaságpolitikai fórumon a résztvevők csütörtökön Békéscsabán.

A Békés Megyei Kereskedelemi és Iparkamara által szervezett találkozón, amelyen a megye gazdasági életének vezetői mellett politikusok is kifejthették álláspontjukat. Domokos László, a megyei önkormányzat fideszes elnöke, országgyűlési képviselő elmondta, hogy az önkormányzat a maga eszközeivel tud segíteni a megye leszakadásának megállításában és fejlesztésében.


Vállakozásfejlesztés és közlekedés

Domokos László példaként említette, hogy a megyei és a települési önkormányzatok együttműködésével egy olyan program indul a jövőben, amelyik segíti a vállalkozókat abban, hogy ne kelljen nekik hatalmas költséggel telephelyet építeni.

Mint mondta az unió magas arányban támogatja az önkormányzatokat olyan inkubátorházak építésében, amelyeket azután a piaci ár alatt vehetnek igénybe a vállalkozók. Az inkubátorházak olyan, nemzetközileg is sikerrel alkalmazott létesítmények, amelyek a piacinál kedvezőbb feltételeket, például olcsóbb irodabérleti díjat biztosítanak a kezdő vállalkozóknak.

Továbbra is kiemelt kérdésnek nevezte a megye megközelíthetőségének a javítását, vagyis a 44-es számú főútvonal Kecskemét és Békéscsaba közötti szakaszának a korszerűsítését. A megyei elnök azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a tervekben csak Békéscsabáig szerepel a korszerűsítés, nem pedig a határig, márpedig így szinte a semmibe fog vezetni a majdani M44-es főút.


Csábító román piac?

Vozár Márton, a kamara vendéglátó és idegenforgalmi tagozatának vezetője az idegenforgalom fejlesztését hangsúlyozta. Mint mondta előtérbe került a minőségi szálláshelyek fejlesztése, így a megye fontosabb gyógyfürdői mellé építendő négycsillagos szállodák kérdése. Vozár Márton szerint érdem felfigyelni arra, hogy a szomszédos Románia középosztálya ma már jelentős számban látogatja mind Gyula, mind Orosháza-Gyopárosfürdő létesítményeit.

Veress József, a szeghalmi térség szocialista párti országgyűlési képviselője, az MSZP megyei elnöke is a román piac kínálta lehetőségek kihasználását emelte ki.

Szerinte a megyének 3-4 éve maradt arra, hogy hasznot húzzon a szomszédban kibontakozó konjunktúrával. Mint mondta, ha ez elmarad, fennáll a veszély, hogy a térség Arad “kertvárosa lesz”.


Túl sok közteher

Veress József azt hangsúlyozta, hogy a befektetés ösztönzése során érdemes 3-4 nagyvállalatra koncentrálni, amelyek cégenként szintén hoznak magukkal 3-4 beszállítót is.

A szocialista politikus ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy például Szeghalom térségében már most is hiányzik a szakképzett munkaerő. Rendkívül fontosnak nevezte, hogy a kamara, mint megrendelő pontos jelzéseket adjon a térség iskolái és azok fenntartói felé, pontosan milyen szakemberekre lesz szüksége 3-4 év múlva.

A tanácskozáson több vállalkozó azt hangsúlyozta, hogy a kormánynak csökkenteni kellene az adóterheket, mert sok kisvállalkozó napjainkban azért nem bővíti a cégét, mert magas a munkaerő foglakozatásához kapcsolódó közteher.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik