Üzleti tippek

Várják a tőzsdére a kkv-kat is

Újra meghirdették a tőzsdei bevezetésre készülő gazdasági társaságoknak szóló pályázatot. A támogatás visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatást jelent, melynek mértéke a bevezetés igazolt költségeinek 50%-a, de maximum 25 millió forint.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a Budapesti Értéktőzsde Zrt. (BÉT) közreműködésével-két éve elindított programja folytatásaként-újra meghirdeti a tőzsdei bevezetésre készülő gazdasági társaságoknak szóló pályázatát.

A pályázat meghirdetésekor a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a tőzsdei bevezetésre készülő vállalkozások támogatására 100 millió forint keretösszeget különített el, de amennyiben ez szükséges, a keretet más forrásból kiegészítheti.

Viszonylag tág a jogosultak köre


A támogatásra az Európai Gazdasági Térség valamely tagállamában székhellyel rendelkező gazdasági társaságok pályázhatnak, amelynek feltétele, hogy a pályázat benyújtását megelőzően a pályázó csatlakozzon a BÉT által létrehozott Tőzsdeképes Cégek Klubjához.

A támogatás visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatást jelent, melynek mértéke a bevezetés igazolt költségeinek 50%-a, de maximum 25 millió forint.

A támogatás feltétele, hogy a pályázó által kibocsátott részvényeket 2008. május 31. napjáig bevezessék a Budapesti Értéktőzsdére, és a társaságok vállalják, hogy a bevezetést követően legalább 2 évig a tőzsdén maradnak.

A Figyelőnet kérdésére a BÉT igazgatója, Varga-Balázs Attila elmondta: a pályázat valós lehetőséget kínál a kkv szektor cégeinek is. Sőt, az igazgató véleménye szerint éppen a kkv-knek jelenthetne óriási lehetőséget az értéktőzsdére belépéssel elérhető tőkebevonás.


Őszig beadható

A pályázatokat 2007. július 2. és október 31. között folyamatosan beadhatják a társaságok, az elbírálás is folyamatos. A pályázat lebonyolítását a GKM által megbízott közreműködő szervezet, a MAG –Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. végzi.

A támogatás célja – kiíróinak szándékai szerint – a tőkepiacon keresztül történő forrásbevonás ösztönzése, mely egyrészt átlátható cégértékelést, részvényeik tekintetében likviditást biztosít a cégeknek, másrészt bővíti a tőzsdei befektetési lehetőségeket.


A Pályázati Formanyomtatvány a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapjáról (www.gkm.gov.hu) letölthető és ugyanott megtalálható a Pályázati Felhívás és a részletes Útmutató is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik