Üzleti tippek

Hollywoodi sorozatdömping

L. A. Screenings. Ez a titokzatos varázsszó mostanában a kereskedelmi csatornákon. Ha egy jó sorozatot akarsz venni, menj el Los Angelesbe! Szinte biztos a siker.

A számítógépes filmtrükk óriásira nagyítja az áldozat fején lévő apró sebet, a karó vastagságú hajszálak között apró üvegszilánkok csillanak meg és misztikus hangok kíséretében már halljuk is az ütés tompa puffanását, hogy a következő pillanatban álomszerű homályba veszve sújtson le a gyilkos… Ki kíváncsi ilyen jelenetekre? Szinte mindenki. Nagyon futnak az amerikai krimisorozatok mostanában.

Tiszta Amerika

Ha azt mondjuk, amerikai sorozat, nem csupán a származási helyre utalunk vele. Egyfajta műfaji meghatározást is jelent ez. Valójában ez a klasszikus tévésorozat, amely nagyban különbözik a telenovelláktól, napi sorozatoktól. Részei között nincs szoros tartalmi összefüggés, nem úgy, mint a szappanoperáknál. Általában csak a szereplők azonosak, a részek külön is élvezhetők. Az epizódokat hetente sugározzák, és egy-egy évadra valót gyártanak belőlük (kb. 20-30 részt).

A műfaj sajátossága még, hogy pilotot, vagyis egy próbarészt készítenek a gyártók, és annak sikere vagy kudarca dönti el, hogy egyáltalán lesz-e belőle sorozat. A piac annyira az amerikai csatornáktól függ, hogy amikor egy sorozat az USA-ban megbukik, akkor sem készítenek belőle többet, ha Európában nagy siker. Így járt az RTL Klub a Rejtélyek városa című szériával, amely nálunk kiválóan szerepelt, de Amerikában megunták a nézők.

Kezdeti próbák

A magyar kereskedelmi televíziók régebben is próbálkoztak tengerentúli sorozatokkal. Nem sok sikerrel. Jellemző példa, hogy a legnépszerűbb, a Jóbarátok nálunk nagyon gyatra eredményeket hozott, hiába erőltette a Tv 2 sokáig. A 22-24 százalékos közönségarány 2006 tavaszán (SHR 18–49-es célcsoport) semmiképpen nem nevezhető átütő sikernek. Magyarországon jó ideig inkább a dél-amerikai szappanoperák voltak népszerűek. De ez a műfaj a végét járja, manapság nem nagyon érdemes vele kisérletezni. Hogy mennyire nem, arra jó példa a Te vagy az életem című argentin széria. Az RTL Klub sokszor próbára tette vele saját műsorstruktúrájának szívósságát, a műsor viszont sosem tudta magát a még „szalonképes” 30 százalék (SHR 18–49 éves korosztály) fölé tornázni. Most délelőtti töltelékműsorként riogatja a háziasszonyokat, de valójában megbukott. (Egyébként annyira olcsó volt, hogy állítólag monoszkópot sugározni egy kicsit drágább – így szól a tréfás folyosói megközelítés az RTL Klub házatájáról.)
Az amerikai sorozatokat a hazai piacon először a Viasat 3 kezdte el tudatosan meghonosítani. Sikere az elmúlt években páratlan. A Helyszínelők vagy a Szex és New York szinte mindig 10-12 százalékos közönségarányt (SHR 18–49 éves célcsoport) produkál és ez már-már az RTL Klub és a Tv 2 hegemóniáját veszélyezteti.

Újabb sorozatok

Született feleségek, Doktor House, Tengerészeti helyszínelők, Hősök – ez a Tv 2 kis kínálata. Vészhelyzet, Grace klinika, A szökés, Miami helyszínelők, Eltűntek – ez az RTL Klubé. Nem is olyan rég a Vészhelyzet (amelyet még az MTV kezdett el vetíteni) állt egymaga a sorban, de mára bebizonyosodott, hogy érdemes ezeket a programokat főműsoridőben sugározni. Olcsóbbak, mint egy saját gyártású produkció és meglehetősen biztos nézettséget hoznak, 30 és 40 százalékos közönségarányokat produkálnak a 18–49 éves korosztály körében. Mi ezeknek a sorozatoknak a titka? A profizmus. A hollywoodi színvonalon dolgozó stábok hibátlan forgatókönyvekkel, nagyon jó szereplőkkel, zseniális filmtrükkökkel veszik le a lábáról a nézőket. A sorozatok minősége nem egyszer megközelíti a nagy mozifilmekét.

Akadnak persze kivételek is. Az RTL Klub tavasszal alaposan mellényúlt a Címlapsztorival, a gyenge dél-amerikai ötletre épülő tengerentúli szériát ráadásul a csatorna eddigi talán leggyengébb kampányával vezették be. A kudarc nem is maradt el.

De sebaj! Túl vagyunk az idei L. A. Screeningsen, amely újabb sorozatok ígéretét veti fel. És bár a csatornák még titkolóznak, a fiókokban már vélhetően ott lapulnak az aláírt szerződések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik