Üzleti tippek

Rekordra készülnek a Bankár Kupán

Immáron 11. alkalommal rendezik meg Balatonkenesén a Biztosítási és Bankár Kupát.

A hagyományokhoz híven a bank- és biztosítószektor vezető cégei mérettetik meg magukat. Az első napon az AXA Biztosító Kupán a balatoni 50-es cirkálók pályaversenye zajlik, ahol 2 futamot rendeznek. A második napon már egy túraversenyen küzdenek tovább a versenyzők, és bekapcsolódnak a Brokernet Bankár Kupa résztvevői is.

Évről évre nő a hajók száma, míg 1997-ben hat hajó indult, mára az induló hajók már több mint 40-en vannak, a versenyzők száma pedig 350 körül mozog.

Litkey Farkas, a verseny főszervezője elmondta: idén rekordszámú nevezésre számítanak. A nagyívű reménykedésre okot adhat, hogy a versenyre nemcsak igazolt versenyzők nevezhetnek, hanem lelkes amatőrök is. Utóbbinak is köszönhető, hogy a versenyen ugyan ötös yardstick-csoportokba sorolva indulhatnak a hajók, de a futamok előtt a szervezők esetleg felülbírálhatják a Magyar Vitorlás Szövetség által meghatározott yardstick-számokat. (Ezek a számok jelölik, hogy egy-egy hajó – menettulajdonságai alapján – mekkora előnyt élvez a versenyeken.)

A Bankár Kupát 1997-ben rendezték meg először, és akkor is, akárcsak most, a Kenese Marina-Port Yacht kikötő volt a helyszín. Az ötlet Feyér Zoltán és Kovács Gábor fejében született meg, akik olyan egyedi versenyt képzeltek el, ahol a versenyhajók fedélzeten neves bankárok ülnek, akkor 70-es cirkálókkal zajlott a verseny. A versenyt a Hajó Magazin volt szerkesztője, Lehóczky Gábor szervezte. 2001-ben a bankárokhoz csatlakoztak a biztosítási szakma képviselői is, így kétnapos versennyé nőtte ki magát az esemény.

A versenyek mindkét napon 11 órakor indulnak, de az előnyszámok miatt elcsúsztatott időpontokban indulnak a különböző képességű hajók, így a későn érkezők még délben is láthatják a leggyorsabb hajók indulását.


A hajók hivatalos yardstick-listája innen letölthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik