Üzleti tippek

Megpezsdült az üdítők piaca

Eddig ismeretlen márkákkal, a megszokott ízek mixelésével, valamint új csomagolással próbálják többletfogyasztásra bírni a fogyasztókat az italgyártók az idei nyári szezonban.

Kedvező előjelekkel várhatják a nyarat a nagy forgalmazók, a trendek ugyanis különösen az alkoholmentes italok terén igen előnyösen alakultak az elmúlt években. Kiss Gáborné, a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetségének titkára lapunknak jelezte: az egy főre jutó fogyasztás tíz év alatt kétszeresére nőtt, tavaly elérte a fejenkénti 195 litert.

A piacon két évvel ezelőtt szerkezetváltás ment végbe, ennek eredményeként az ásványvíz megelőzte a korábbi éllovas szénsavas üdítőt. Átlagos nyári hőmérséklettel számolva az ásványvizek egy főre jutó fogyasztása a szakember várakozása szerint eléri a 95 litert, míg a szénsavas üdítőitaloknál a tavalyihoz képest nem remél jelentősebb változást. A gyümölcslevek fogyasztását az említettek közül a legkevésbé befolyásolja az időjárás, így várhatóan egy nem kiugróan kedvezőtlen nyár esetén sem csökken a forgalom, sőt Kiss Gáborné további néhány százalékos bővülést prognosztizál.

Új konkurencia

Ha a szénsavas üdítőknél nem is várható komolyabb változás, a forgalmazók azért készülnek az idei nyárra. A Kofola a.s. magyarországi leányvállalata, a Kofola Zrt. májusban kezdte bevezetni a magyar piacra saját termékét, amelyet főként a Tátrában kiránduló, síelő honfitársaink ismerhetnek, hiszen ott népitalnak számít a kólaízű szénsavas üdítő. Bózsik András Pál, a cég marketingvezetője szerint a Kofola új konkurenciát jelent a piacon a hagyományos üdítőitalokkal szemben. Az újdonság egyharmaddal kevesebb cukrot és 14-féle természetes összetevőt tartalmaz amellett, hogy alacsonyabb a koffeintartalma az egyéb kólaízű termékeknél.

„Részesedése Szlovákiában jelenleg 29,7 százalék a kólaízű üdítők piacán, amelyből a Coca-Cola 18, míg a Pepsi 14,2 százalékot hasít ki” – ismertette a szomszédos országban elért sikerüket alátámasztó adatokat Bózsik András Pál. Mindezek okát a társaságnál a termék ízében, egészségesebb és emberközelibb mivoltában látják, de nagy szerepet tulajdonítanak annak is, hogy szélesebb célcsoportnak szól, mint a vetélytársak kólái. „Már bevezetett két márkánk, a Jupi és a Jupik is azt bizonyítja, hogy képesek vagyunk rövid időn belül a magyar piac második-harmadik márkájává tenni a termékeket” – fűzi hozzá a marketingvezető. Rendhagyó bevezetés várható, mert a cég márkát szeretne építeni, és ehhez elengedhetetlennek tartja a személyes eszközök meglétét. A Kofola magyarországi „arca” Éles István humorista lett.

Kólás válasz

Nem ül a babérjain a Coca-Cola Magyarország sem. „A társaság a változó fogyasztói igényekre folyamatosan bővülő, széles termékválasztékkal válaszol, amelyben a buborékos üdítőktől kezdve a természetes ásványvízen, jeges teán, sport-, energiaitalon, a gyümölcs alapú italokon át a gyümölcslevekig minden megtalálható” – szögezte le Szabó Ibolya, a Coca-Cola közkapcsolati és kommunikációs vezetője. Közben pedig az idén is folytatódik az egész világra kiterjedő, Az Élet a Coke oldalán kampány. A 2007-es év során a zene felfedezése, megtapasztalása ismételten kiemelkedő része lesz a Coca-Cola márkakampányának.

Reklámos habzás



A tavalyi év reklámköltési adatait szemlélve érdekes megállapításra juthat a szemlélő. Míg a mennyiségi részesedést tekintve 2006-ban az ásványvizek a piac 44 százalékát tették ki, addig a reklámköltésből a TNS Media Intelligence adata szerint mindössze 22,2 százalékkal részesedtek. Az arány a szénsavas üdítőitaloknál kiegyensúlyozottabb (34 és 35,7 százalék), míg a gyümölcslevek mennyiségi részesedéséhez képest nagyobb az eltolódás a médiaköltési arányszámban.
A tendenciát figyelembe véve a médiaköltések az alkoholmentes italok piacán várhatóan az idén is növekednek. A Theodora junior márkamenedzsere, Milánkovits Tímea is erősnek érzi az aktivitást a szegmensben. A forgalmazó Kékkúti Ásványvíz Zrt. újdonságai az idén a kétféle ízesítésben kapható Theodora Kereki ásványvíz alapú üdítőitalok. A gyerekekre is gondolva további ízzel bővül a vállalat portfóliója, a legújabb „családtag” gyermekcentrikus csomagolásban, 0,33 literes kiszerelésben kerül a boltokba Nestlé Aquarel márkanév alatt. A bevezetést májusban tévékampánnyal kezdik, továbbá a fogyasztói, illetve a kereskedelmi sajtóban megjelenő hirdetésekkel, valamint kóstoltató promóciókkal segítik elő. Milánkovits Tímea kiemeli a Theodora márka támogatására szervezett fogyasztói promóciót és az ahhoz kapcsolódó jótékonysági túrát, valamint az idén újdonságként sorra kerülő kincsvadászatot. A cégnél a fogyasztókkal való kapcsolattartás fontos elemének tartják az év elején megújult weboldalukat.

Az olcsó sör csúszik

A söripar túl van a 2004-es dömpingen, az import viszonylag alacsony szinten stabilizálódott. A fogyasztás változásában a sportban zajló világesemények nem érhetők tetten, a gyártók a jelenlegi jó időjárás fennmaradásában és további meleg hetekben bíznak. Meg abban, hogy a megszorító intézkedések miatti általános fogyasztáscsökkenésnek a folyékony kenyér forgalmában továbbra sem lesz nyoma.
2006-ban enyhén növekedett a sörforgalom – jelezte Sivó Imre, a Magyar Sörszövetség elnöke. A gyártók mégsem lehetnek elégedettek, mert főként az olcsó szegmens bővült. „A száz forint körüli saját márkás vagy kevésbé ismert kategóriák profittartalma pedig problematikus. Vannak persze sikeres brandek, de a portfólió nem az egészséges irányba fejlődik” – fűzte hozzá.


Az új termékek közül az enyhén szénsavas Naturaqua januárban jelent meg félliteres kiszerelésben. A Cappy Ice Fruit gyümölcsital termékválasztéka két új ízkombinációval bővült. Az idén vezették be a kereskedelmi forgalomba a Fanta innovatív formájú kétliteres palackját, majd merőben új kiadásban piacra dobták a Fanta Bogyót. Limitált darabszámban lesz elérhető a Mangó ízű élmény, hogy utána még az idén felváltsa egy újabb íz. Ehhez illeszkedően innovatív kommunikációs eszközt választott a cég: május elejétől úgynevezett „Fanta Bőrönd” emberek járják Budapest forgalmasabb csomópontjait, pályaudvarait, hogy játékos módon bemutassák a Fanta Világ életérzést. Nemrég bevezették a Burn energiaitalt is, amelyet a prémium márkához illő kommunikációval támogattak: első lépéseként ATL- és BTL-eszközöket használt a cég.

Új csomagolás

A Coca-Cola riválisának, a Pepsinek, amely öt termékkategóriában közel kétszázféle italt forgalmaz Magyarországon, a megújulása néhány hete már a magyar vásárlók számára is láthatóvá, sőt tapasztalhatóvá vált. „Sokkal többről van szó, mint egyszerű csomagolásváltásról, amely kétségtelenül a legszembetűnőbb eleme a változásnak” – mondta el Mikola Tamás senior márkamenedzser. Magyarországi kampányára százmilliós nagyságrendű összeget fordít a Pepsi, a reklámfilm a maga nemében különleges, osztott képernyős megoldás. A kampány tartalmaz jó néhány kevéssé szokványos médiamegjelenést is, például a város legforgalmasabb pontjain feltűnő pódiumautókat, illetve a Pepsi digitális buszt.

Aranyos ünnep

A hazai gyümölcslépiac egyik kiemelkedő szereplőjénél, a Hohes C-t és a Sió márkát forgalmazó Sió Eckes Kft.-nél a következő hónapok elsősorban a Sió jegyében telnek. „A márka esetében a 30. születésnap és a nyári termékbevezetés kerül majd középpontba” – tájékoztatta lapunkat Zarándy Katalin marketingigazgató. A születésnaphoz kapcsolódva speciális, aranyszínű csomagolásban és születésnapi meglepetésekkel jelentkezett a márka. A Sió-Eckes médiamegjelenései között a televízió dominál, de a kampányok mindig összeépülnek rádió-, közterületi vagy sajtóreklámmal. „A rendezvények támogatása néhány nagyra korlátozódik, hiszen fontos, hogy a rendezvény és a márka egymás értékeit erősítse. Ennek példája a Sió Miss Balaton szépségverseny, amelynek már évek óta a cég a legnagyobb támogatója” – fűzte hozzá Zarándy Katalin.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik