Üzleti tippek

Kiszűrik a potyautas őstermelőket

Az agrártárca a nyári élelmiszerbiztonsági ellenőrzések során megkezdi az őstermelői igazolványok felülvizsgálatát; a tényleges őstermelők várhatóan már jövőre új típusú igazolványt válthatnak majd ki.

Jelenleg mintegy 1 millióra tehető azoknak a száma, akik őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek. A szakértők szerint ugyanakkor csak minden ötödik végez ténylegesen főállású termelői tevékenységet, azaz valójában mintegy 200 ezer gazdálkodó lenne jogosult az igazolvánnyal járó adókedvezményre.

Annak érdekében, hogy a “potyautasokat” ki lehessen szűrni, jövőre várhatóan kicserélik majd a jelenlegi őstermelői igazolványokat. Ezek az új igazolványok intelligens chipkártyák lesznek, amelyeket könnyen és gyorsan ellenőrizhetnek a hatósági emberek – mondta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

Az új igazolvány bevezetéséhez szükséges informatikai fejlesztés jelenleg folyik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban (MVH), valamint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalban (MgSzH). Az új őstermelői igazolványokat várhatóan a jövő év elején, az igazolványok megújításakor vezetik majd be.

Jelenleg az őstermelői igazolvány kiváltása 1.000 forintba kerül, az új igazolvány kiváltásakor várhatóan 3.000 forintot kell majd fizetni.


Az agrártárca és a Pénzügyminisztérium szakértői most dolgoznak annak a megoldásnak a kialakításán, amely “a másodállásban tevékenykedő őstermelők” számára jelentene megoldást a termelés folytatására a továbbiakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik