Üzleti tippek

Baráti ölelés

Bíróságon támadja meg az ORTT határozatát a közelmúltban országos vételkörzetűvé nyilvánított televíziók egy része. Bár kézenfekvőnek tűnik a székhelyük külföldre való áthelyezése, ez nem mindegyik tévénél járható út.

Közös sajtótájékoztatót tartott a múlt héten a Filmmúzeum, a Sport Tv és a Viasat 3 vezérigazgatója. A meghívó – amit egy koffer képével díszítettek – a Bukarest utca sarkán található Tranzit Caféba szólt. A médiacégek vezetői ezzel kívántak utalni a sajtótájékoztató témájára. Mint kiderült, az érintettek nem értenek egyet azzal, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) országos vételkörzetű televíziókká nyilvánította őket, ezért keresetet nyújtottak be a Fővárosi Bíróságra a határozat ellen.

A körzetiből országossá minősített csatornákat többféle hátrány éri, ezek között van a magasabb műsorszolgáltatási díj és a duplájára emelkedő kulturális járulék. Prokopp Dóra, a Filmmúzeum Zrt. vezérigazgatója szerint nekik külön problémát jelent, hogy ezzel háromszorosára emelkednek a magyar tartalmak jogdíjai, így nem tudják tartani a hazai gyártású filmek 60-70 százalékos arányát. A Sport 1 vezetője, Horváth Dori Gábor pedig azt sérelmezte, hogy a tulajdonosi struktúrájukat is át kellene alakítani a médiahatóság döntése miatt. Jelenleg ugyanis a holland Chellomedia a társaság 80 százalékos tulajdonosa, a médiatörvény szerint azonban országos vételkörzetű televízióban legalább 26 százalékban magyar tulajdonosnak is kell lennie. Ugyanez problémát jelenthet a Viasat 3-nak is, bár utóbbi számára a fő gondot a napi 20 perces híradó-készítési kötelezettség jelenti. Az érintettek azért is sérelmezik az ORTT döntését, mert az átminősítésük során nem a ténylegesen elért háztartásokat vette alapul, hanem azt, hogy a potenciális előfizetőik száma meghaladhatja a lakosság 50 százalékát.

Nincs menekvés?

A sajtótájékoztatón Prokopp Dóra kijelentette, hogy ha a fentiekre kötelezik őket, akkor inkább átköltöznek Csehországba. Ehhez – úti cél megjelölése nélkül – a másik két televíziónál is csatlakoztak. Arra a felvetésünkre, hogy a külföldről sugárzó csatornának helyi nyelvű (vagy feliratozású) változattal is rendelkezni kell – ez a Filmmúzeum esetében nem áll fenn – a médiaszakértőként jelen lévő Körmendy-Ékes Judit azt válaszolta, hogy nem szükséges helyi változatot működtetni.

Ezzel kapcsolatban megkerestünk egy szakembert, aki tanácsadóként részt vett hasonló „átköltözős” projektekben. Állítása szerint Körmendy-Ékes ebben téved. Az igaz, hogy például Csehországban 300 ezer forintnak megfelelő összegért hét évre műsorszolgáltatási jogosultságot kell szerezni, de akkor ott kell fellőni az adást, és ott kell meghozni a szerkesztői döntéseket és ott kell alkalmazni a cég munkatársainak zömét. A Filmmúzeumnak pedig még egy helyi mutációt is kellene indítania. A Sport 1-nek román és cseh nyelvű változata is van, tehát ők elvileg könnyedén változtathatják székhelyüket. Információink szerint azonban a Sport Tv működése mind szervezetileg, mind technikailag a budapesti Lomb utcában lévő székházra épül. Mégpedig kifejezetten költséges áttelepíteni, és külföldön felépíteni egy hasonló központot. Ráadásul – és ez a többiekre is vonatkozik – a magyar munkavállalók zömének fel kell mondani, és adott esetben román vagy cseh alkalmazásba kell venni őket, ottani munkavégzéssel. Az érintettek közül a Viasat 3 „mozdulhat” a legkönnyebben, hiszen az adás technikai lebonyolítását már most is külföldről intézik, ráadásul a saját hírműsor több száz milliós költségének réme őket motiválhatja a leginkább. Informátorunk azt is aggályosnak tartja, hogy a csatornák ennyire nyíltan akarnak szabadulni az ORTT „baráti öleléséből”, állítása szerint ugyanis a környező országok médiahatóságai között létezik egyfajta véd- és dacszövetség, és a kitelepülőket nem fogadják majd barátságosan. Az érintett tévék a perrel akár azt is elérhetik, – a bírósági eljárások „gyorsaságát” ismerve –, hogy addig húzódik-halasztódik az ügyük, amíg megszületik egy új médiatörvény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik