Üzleti tippek

Bencze József az új főrendőr

A miniszterelnök a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának rendészeti főigazgatóját nevezte ki az ORFK élére. A szocialisták szerint jó választás volt Bencze József, a Fidesz pedig a jelölt szakmai programjára kíváncsi.

Bencze József a bemutatkozó sajtótájékoztatóján kiemelte: időt kér ahhoz, hogy a szükséges szervezeti és személyi változtatásokat végigvigye – vagyis valószínűleg változik a rendőrség felépítése.


Szabadság, tisztesség és rend egymástól elválaszthatatlan, ezért a polgárok jogosan követelik a tisztességet. Bencze szerint a testület több tízezer tagja azért húz egyenruhát, hogy védje az emberek vagyonát és testi épségét. Személyes feladatának nevezte, hogy a polgárok bizalmát és a rendőrök önbizalmát megerősítse. A polgárokkal tisztelettudó, törvényes testületre van szükség – jelentette ki. Ha ez így lesz, akkor vissza tudják szerezni a polgárok bizalmát.


Gyurcsány Ferenc ezzel kapcsolatban leszögezte: olyan emberre van szükség, aki visszaállítja a polgárok bizalmát és a rendőrök önbizalmát.



Bencze József az új főrendőr 1

Gyurcsány választotta az új kapitányt (Fotó: MTI)


Bencze életútja igazi karriertörténet


Bencze József 1954. március 23-án született Szikszón, munkáját a kohászati Gyárépítő Vállalat normatechnológusaként kezdte, de folyamatosan képezte magát. 1996-ban végzett a József Attila Tudományegyetemen, majd elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát is, ezt követően pedig a Vám- és Pénzügyőri Iskolában is tanult. Így lett belőle előbb munkavédelemi felügyelő, majd osztályvezető az Áfésznál.

Bencze József 1985–89 között a nagykátai rendőrkapitányság vezetője volt, majd 1989–90 között a Belügyminisztériumban volt osztályvezető. 1990–91 között Farmos község polgármestereként tevékenykedett, innen az V. kerületi rendőrkapitányságra került kapitányságvezetőnek. 1995-től a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozott kormány-főtanácsadóként, illetve a Gazdaságvédelmi Koordinációs Bizottság elnökeként. 1997-től lett vám- és pénzügyőrség rendészeti főigazgatója.


Elnök is és oktat is


Bencze ezeken kívül a Magyar Rendészettudományi Társaság Igazgatási Tagozatának elnöke, a Gazdálkodási Tudományos Társaság hon- és rendvédelmi tagozatának társelnöke. Oktat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Kar Deák Ferenc Továbbképző Intézetében, címzetes főiskolai docense a Rendőrtiszti Főiskolának. 2003 óta alelnöke az International Police Association (IPA) magyar tagozatának, 2005-től pedig az IPA Vám- és Pénzügyőrségi Szervezetének elnöke. Emellett a SECI JCC tagja.

A Fidesznek még nincs véleménye


A Fidesz az új országos rendőrfőkapitány-jelölt szakmai programja nélkül nem tud véleményt mondani Bencze József alkalmasságáról – közölte Lázár János, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság fideszes elnöke. Sajtótájékoztatóján ugyanakkor hangsúlyozta: a program mellett arra is kíváncsiak, hogy Bencze Józsefnek mi az álláspontja a rendőrség pártpolitikai irányításáról, illetve hogyan akarja majd kezelni, ha a pártok, a kormány vagy a rendészeti miniszter „politikai megrendeléseket” fogalmaz meg vele szemben – tette hozzá.

MSZP: jó választás Bencze

“Nagyon jó jelöltnek tartjuk Bencze Józsefet, egy kiváló választásnak, aki belülről is látta a rendőrséget, kívülről is látta a rendőrséget” – fogalmazott Vadai Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője. Arra a kérdésre, elsősorban mit várnak az új kapitánytól, Vadai Ágnes elmondta: végezze azt a munkát, amit a törvény előír számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik