Üzleti tippek

60 milliárd jut Észak-Magyarországon idegenforgalmi fejlesztésekre

A Regionális Operatív programok közül, arányaiban Észak-Magyarországon költik a legtöbbet a következő hét évben idegenforgalmi fejlesztésekre - jelentette ki a Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke szerdán Egerben.

Ez azt jelenti, hogy a felhasználható 277 milliárd forintból 60 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra 2013-ig – közölte Nagy Imre az Észak-Magyarországi Regionális Operatív Programhoz kapcsolódó akcióterv társadalmi vitája alkalmából megtartott konferenciát követő sajtótájékoztatón. A településfejlesztés és a humán közösségi fejlesztés után idegenforgalomra jut a program végrehajtása során a legtöbb pénz.

Az elnök elmondta: a hat kiemelt térségben megvalósításra kerülő, úgynevezett nagy attrakciókra 16 milliárd forint áll rendelkezésre. Ebben az esetben az elnyerhető támogatás maximális összege, projektenként 2 milliárd forint. Az úgynevezett kis attrakciókra pedig 25 milliárd forint, egyenként maximum 500 millió forint jut. Szállásfejlesztésre és rekonstrukcióra 15 milliárd forintot fordíthatnak a pályázók, a regionális turisztikai menedzsment erősítésére pedig 4 milliárd forint fordítható. Az elsődleges cél a vendégéjszakák számának növelése a régióban.

Sós Tamás, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács Társelnöke elmondta, hogy gazdaságfejlesztésre 41 milliárd, településfejlesztésre 82 milliárd, humán közösségi infrastruktúra fejlesztésre 65 milliárd, térségi közlekedés-fejlesztésre pedig 29 milliárd forint jut majd a jövőben. Az akcióterv keretében a 2007-2008-as időszakra vonatkozó fejlesztési prioritásokat határozzák meg. A társadalmi vita június 8-án zárul; ezt követően fogadja el a tanács az akciótervet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik