Üzleti tippek

Csak 50 milliót adhat a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt.

Augusztustól a jelenlegi 100 millió forint helyett 50 millióra csökken a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi Zrt. által egy cégbe fektethető összeg, amennyiben az unió nem tesz kivételt Magyarországgal.

Jelenleg 10-100 millió forintot (legfeljebb 49 százalékos tulajdoni hányadig) fektethet egy-egy cégbe a Kisvállalkozás-fejlesztő Pénzügyi (KvfP) Zrt. A döntő részben az MFB Rt. tulajdonában lévő fejlesztési társaságban a másik állami cég, a Hitelgarancia Zrt. 1,35 százalékkal, míg négy kereskedelmi bank (OTP, MKB, Budapest Bank és az Erste) összesen 7,35 százalékkal részesedik. A hatályos uniós előírások szerint 50 millió forintnál nagyobb összeget csak olyan állami részvételű vállalkozásfejlesztő társaság folyósíthat, amely legalább 30 százalékban magántulajdonban áll.

Arató Krisztina vezérigazgató keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy kérték a kivételes elbánást, mivel az általuk alkalmazott BUBOR plusz 1,5 százalékos hozamelvárás annyira alacsony, hogy azért más privát cég nem akar tulajdonos lenni a KvfP Zrt.-ben. Viszont ha emelnének a hozamon, akkor a támogatni kívánt kisvállalkozásoknak ártanának.

Tavaly a KvfP Zrt. 15 cégbe fektetett 858 millió forintot. Jelenleg 32 cégben van 1 milliárd 817 milliós befektetése a társaságnak (ez az összeg 8-10 milliárd forintos kereskedelmi banki hitelt generált). Előkészítés alatt áll további 24 kisvállalkozás támogatása 1 milliárd 864 millió forint összegben. Miután a befektethető tőke 3,4 milliárd forint, a fő tulajdonos MFB készen áll az egymilliárd forintos tőkeemelésre.

A vezérigazgató elmondta még, hogy múlt év végéig 14 cég vásárolta ki a befektetett összeget, ebből 668 millió forint hozama származott a KvfP-nek. Az idén eddig 3 visszavásárlásra került sor, ezen 21,7 millió forintos haszna volt a fejlesztési társaságnak.

A támogatott cégek legnagyobb hányada (ez 17 százalék) mezőgazdasági termékek feldolgozásával foglalkozik, de van a portfólióban kerékpár-összeszerelő, szolgáltató, kereskedelmi és egészségügyi cég is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik