Üzleti tippek

Elfogták az internetes csalót

Egy bajai férfit 1,5 milliós internetes csalás miatt tartóztattak le. A vádlott férfi legalább száz embernek okozott kárt, de lehet, hogy büntetés nélkül megússza.

A férfi a Vatera nevű aukciós portálon kínált memóriakártyákat, melyért a sikerrel licitálók 1250 és 105 ezer forint közötti összegeket utaltak át egy bankszámlára. Az elkövetéssel gyanúsított M. Róbert ehhez egy másik személy bankszámláját és bankkártyáját alkalmazta. Az internetezéshez pedig egy – az ügyben nyomozó rendőrök szóhasználata szerint – „nyilvános hely” internetelérését használta.

A kártyákat azonban sosem szállította le a 92 sértettnek. Időközben az aukciós oldalnál felfigyeltek a csalásra, így 40 ember már el tudta kerülni a 27 éves férfi trükkjét.

Időközben M. Róbert más néven tovább próbálkozott. Ekkor azonban a Vateránál felszólították személyazonossága igazolására, amit ő nem tett meg. A férfi ellen több városban is feljelentést tettek, Budapesten a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kezdett nyomozni, azon belül a Bűnügyi Főosztály Csúcstechnológiai Osztálya. A vidéki feljelentések nyomán azonban az ügyeket egyesítették, így a nyomozást a hódmezővásárhelyi rendőrség folytatta, az NNI pedig a technikai hátteret és az internetes szaktudást biztosította. (Ők böngészik át ilyen ügyekben a chatszobákat és az internetes fórumokat is, illetve nyomozzák le az elkövető internetelérését.)

A nyomozás során kiderült, hogy a férfi az átutalt pénzeket egy bajai ATM-automatából vette fel. Ez annyiból nehezítette meg a felderítést, hogy ez az automata nem rögzítette a férfi arcképét (bankfiókokban működik kamerarendszer, azonban ATM-ek esetében ez könnyebben elkerülhető.)

A férfit végül Kiskőrösön fogták el, ahol egy más bűncselekmény miatt tartózkodott. A szegedi ügyészség pedig előzetes letartóztatásba vette. Kecskeméten pedig már több csalás miatt bírósági szakban volt több ellene folyó eljárás.

M. Róbert a nyomozóknak először azt mondta, hogy egy szerb férfitől várja a memóriakártyák leszállítását, később azonban bevallotta, hogy ilyen személy nem létezik. Később ígéretet tett arra, hogy megtéríti az összesen mintegy 1,5 milliós kárt. Jelenleg erről folyik az elkövető és a sértettek közötti egyeztetés. A férfinak azonban nincs munkaviszonya, így a fizetéséből nem tudják levonni a kártérítést, az ügyészség jelenleg azt vizsgálja, hogy a férfi vagyonából ki lehet-e elégíteni a károsultakat.

Az elkövetőnek munkaviszonya nincs, így ebből nem tudják levonni az okozott kárt, esetleg az elkövető vagyonából elégítik ki a károsultakat. Ha ezt a sértettek elfogadják, akkor az ügyészi szakban lévő békéltető-kárenyhítő eljárás nyomán elképzelhető, hogy nem is emelnek vádat a férfi ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik