Üzleti tippek

Menny és pokol egy napon

Több befektetési szolgáltatónk már „saját kezű”, közvetlen kereskedési lehetőséget is kínál amerikai börzéken cégeknek, magánszemélyeknek.

A világ legkockázatosabb tőzsdei műveletei közé tartoznak a napon belüli (day-trade) ügyletek, ám siker esetén a nyereség óriási. „Egy február végi tőzsdezuhanáshoz hasonló napon a biztos kezű kereskedő vásárlóerejének 10 százalékát besöpörheti nyereségként” – érzékelteti a kilátásokat Szoldán Péter, a tavaly novemberben itthon megnyílt, s a Nasdaq amerikai elektronikus tőzsdéhez közvetlen elérést nyújtó NetDayTrade Kft. egyik tulajdonos-ügyvezetője.

Csakhogy a napon belüli ügyletek fogásait az ezt megpróbálók 70–95 százaléka sohasem tudja elsajátítani. Így ők akár jelentős veszteséggel távoznak a tőzsdeparkettről. Akinek viszont sikerül, milliomos lehet.

A day-trade esetében egy részvényt ugyanazon napon belül vásárolnak meg és adnak el (vagy fordítva). Az a cél, hogy az adott értékpapír aznapi árfolyammozgását kihasználva sikerüljön nyereséggel zárni. Bármilyen irányú művelettel is indít az ügyfél, annak ellenoldali párját még aznap meg kell lépnie, mert a szabályok szerint az aznapi tőzsdezárásra nem maradhat nyitott pozíciója. Még akkor sem, ha az árfolyam nem a várt, hanem az ellenkező irányba indult el.

Tizedmásodperc alatt

A spekuláció annál is kockázatosabb, mert a befektetési szolgáltatók (különböző mértékben) a náluk elhelyezett ügyféltőke többszörösének megfelelő értékű részvénycsomagra engednek megbízást adni (ezt nevezik tőkeáttétnek). Alacsony forgalmú papíroknál ugyanakkor a befektetési szolgáltató megtilthatja a napon belüli üzletelést, mivel nem biztos, hogy a nap végéig befut ellenoldali ajánlat.

A világban több millió ügyfél kereskedik napon belül az amerikai tőzsdéken. A NetDayTrade és egy másik szolgáltató, a nem ügyfélpénzeket, csak saját tőkéjét forgató Swifttrade annyit tettek, hogy itthonról célszoftver segítségével közvetlen számítógépes terminálkapcsolatot alakítottak ki a Nasdaq-kal. A NetDayTrade partnere ebben a Genesis amerikai brókercég, amelynek felületén a hazai ügyfelek a magyar szolgáltató kereskedési terméből online, azaz tizedmásodperc alatt üzletelhetnek.

A NetDayTrade és amerikai partnere együttesen 0,2 ezreléknyi díjat számít fel minden részvényvásárlás vagy eladás után. Ehhez előbb még a Genesisnél értékpapírszámlát kell nyitni, amihez – banktól függően alkalmanként 1–2 ezrelék, jellemzően 20–60 dollár fejében – Amerikába kell utalni a kereskedéshez szükséges tőkét. Külön értékpapírszámla-vezetési díj ott nincs, de havi 16 dollárt kell fizetni a Nadsaq-nak, hogy az ügyfél közvetlenül láthassa az aktuális részvényárakat tartalmazó ajánlati könyvet.

Még így is lehet

Aranyszabályok day-tradelőknek


A vesztő pozícióból gyorsan meg kell szabadulni. Már az ügylet megkezdése előtt meg kell határozni, hogy mi az az árfolyam, amelynél az ügyfél inkább kiszáll, s nem hagyja tovább nőni a veszteségét (stopp-loss). Nem az eredeti elhatározás a nehéz, hanem az, hogy ha eljut erre a szintre a részvény, a döntést végre is kell hajtani. Aki megtanul veszíteni, megtanul nyerni is.
Ne legyen kötéskényszer. Ha nem történik semmi a részvénypiacon, nincs mozgás a papíroknál, vagy bizonytalan az ügyfél, akkor inkább ne nyisson pozíciót. Olykor órákig vagy akár egy napig is várni kell a kedvező pillanatra.

„A magyar ügyfelek akár tanácsadó nélkül, közvetlenül saját cégirodájukban vagy otthon is letölthetik az internetről olyan amerikai diszkontbrókerek webes felületét, amelynek révén közvetlenül kereskedhetnek” – mondja Bácsi Sándor, a Buda-Cash brókerház kereskedési vezetője és Kovács Péter, a nemzetközi üzletág irányítója. Ebben az esetben is amerikai értékpapírszámlára kell utalni a megfelelő összeget. Ha az ügyfél olyan megbízást akarna adni, amelyre nincs fedezet, az informatikai rendszer automatikusan visszautasítja.

Harmadik megoldásként az ügyfélnek lehetősége van valamelyik hazai „klasszikus” értékpapír-kereskedő cég internetes oldalán vagy brókerét telefonon feltárcsázva napon belüli megbízásokat adni a nemzetközi piacokon. A Buda-Cash-nek például a német Deutsche Börsén van közvetlen kereskedési elérhetősége, de természetesen amerikai ügyleteket is vállal. Utóbbiaknál az ügyletenként megbízási díj 1 százalék, legalább 10 ezer forint, de ez a day-trade jellemzőitől (forgalom összege, részvények darabszáma) függően kedvezőbb is lehet.

Hazai pálya

Mindez persze jóval magasabb ahhoz képest, mint ha az ügyfél a Budapesti Értéktőzsde papírjainak adásvételére adna megbízásokat. Arra ugyanis több hazai brókercég, az Equitas, a Portfolio Trader vagy éppen az e-Broker már 0,25–0,4 százaléknyi díjért, minimum 150–300 forintért is vállalkozik. A „hazai pálya” mellett szól, hogy itthon több értékpapír-kereskedőnél nincs számlavezetési díj, másoknál ez forgalomtól függően minimális, havi 300–1000 forint. A külföldi napon belüli vagy akár hosszabb távú ügyletek a járulékos utalási és egyéb költségek miatt így elsősorban nagyobb volumen és persze tisztes nyereség esetén érik meg.

Az amerikai diszkontbrókereknél minimum 25 ezer dollárt kell a számlán elhelyezni a kereskedéshez. A NetDayTrade-nél tetszőleges az összeg, de legalább 0,5–1 millió forint kezdőtőkét javasol a starthoz. E társaság kereskedési termében az ügyfél nem kap külön tanácsot, de rendelkezésre áll minden információforrás (például: nemzetközi hírügynökségek, pénzügyi tévécsatornák). A NetDayTrade-nél legalább egy–két havi „próbakereskedést” is ajánlanak, mielőtt az ügyfél „éles” megbízásokat adna. „A hazai bróker viszont tanácsokat is ad, figyeli az árfolyamokat, és felhívja az ügyfelet, ha baj van” – mutat rá egy újabb különbségre Kovács Péter.

Az amerikai tőzsdén elért haszon után itthon kell árfolyamnyereség-adót fizetni. A személyijövedelemadó-törvény tavaly szeptemberi módosítása nyomán a korábbi 25-ről 20 százalékra csökkent az USA értékpapírpiacain elért profit utáni adókulcs, azonos az uniós nyereségért felszámítottal. Az adóbevallásról nem célszerű „elfeledkezni”, hiszen az elért nyereségről az amerikai adóhatóság is tájékoztatja a magyar APEH-et.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik