Üzleti tippek

Tíz tipp: használjon ingyenes szoftvereket!

Testre szabhatók, biztonságosak, költséghatékonyak – ezek a nyílt forráskódú szoftverek egyértelmű előnyei, ha körültekintően választ közülük. Egy fizetős szoftver esetében a felvetődő műszaki problémák megoldása a zárt forráskód következtében kizárólag a szoftvergyártó fejlesztőitől függ.

A nyílt forráskódú szoftverek népszerűsége évről évre folyamatosan növekszik, vállalati felhasználásuk mind inkább a mindennapi legjobb gyakorlat részévé válik a fejlett kultúrájú vállalati környezetekben. Az ingyenes szoftverek alkalmazásának egyértelmű előnyei közül leginkább a rugalmas skálázhatóságot, egyéni vállalati igényekre szabhatóságot, kiemelkedő biztonságot, költséghatékonyságot szokták kiemelni. Az alábbiakban tíz tippel kívánjuk Önt segíteni, hogyan válassza ki a legmegfelelőbb nyílt forráskódú megoldást szervezete számára.

Megfelelő háttérrel

Bármilyen vállalati szoftveres megoldás legjobb referenciája lehet a nagyszámú felhasználói közösség, illetve az alkalmazások mögött álló fejlesztői környezet kínálta stabilitás és biztonság. Egy fizetős szoftver esetében a felvetődő műszaki problémák megoldása a zárt forráskód következtében kizárólag a szoftvergyártó fejlesztőitől függ. A nyílt forráskód esetén számos egyéb helyről, például más iparágban tevékenykedő programozóktól is érkezhet támogató segítség. A nyílt fejlesztői közösségek aktív támogatása hatékony, eddig nem ismert megoldások kifejlesztése előtt is megnyithatja az utat.

Gyűjtsön tapasztalatokat!

Mielőtt egy ingyenes szoftver vállalati bevezetése mellett dönt, érdemes megkeresni a szoftvert már alkalmazó szervezetek technológiai szakembereit: mondják el gyakorlati tapasztalataikat a bevezetés körülményeiről, az erőforrások hatékony kihasználásáról, a fejlesztői környezet hatékonyságáról. Érdemes megkérdezni őket a szoftverek frissítésével és a továbbfejleszthetőséggel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokról is.

Költséghatékonyság

Egy ingyenes, nyílt forráskódú szoftver bevezetése során is vannak járulékos költségek. Az alkalmazások kiépítése, karbantartása, a futtató hardverkörnyezet (szerverpark) fenntartása, a szükséges fizikai erőforrások előállítása mind hozzájárulhat ezek növekedéséhez. Régóta köztudott, hogy a szoftvergyártók számára az igazán nagy üzlet nem az alkalmazások bevezetésében rejlik, hanem abban, hogy folyamatos support szükséges. A fizetős és nem fizetős szoftverek költségeinek összehasonlítása során figyeljen a járulékos költségek időben eltolt alakulására is!

Figyeljen a szabványokra!

A nyílt fejlesztői közösségek döntő többsége már odafigyel arra, hogy kizárólag saját szabályai szerint elfogadott legális forrásból származó megoldásokat fejlesszen. Mielőtt egy nyílt forráskódú rendszer vállalati integrációja mellett dönt, mégis érdemes lehet szakértőkkel is megvizsgáltatni, hogy a kiválasztott megoldás milyen iparági szabványokat használ, sértheti-e valamelyik szoftvergyártó érdekét. Egy ilyen vizsgálattal elejét veheti egy jogvitának, amelyet valamelyik szoftvergyártó óriás indíthat el.

Nyitott fájlformátumok

A nyitott szabványokon alapuló megoldások alkalmazása hozzásegítheti ahhoz, hogy vállalatát idővel szoftvermegoldásoktól és alkalmazásoktól függetlenné tegye. A nyitott szabványokat adaptáló megoldások közötti transzfer és átjárás megteremtése a későbbiek során válhat különösen értékessé. Elősegítheti a könnyű váltás lehetőségét egy újabb, hatékonyabb szoftveres megoldásra.

Gondoljon a jövőre!

Amikor nyílt forráskódú megoldást választ, gondoljon a későbbi bővíthetőségre, fejleszthetőségre is. Érdemes olyan rendszert keresnie, amely modulokból épül fel. Ilyen esetben a már rendelkezésre álló modulok közül is könnyen – ingyenesen – fejlesztheti meglévő rendszerét, újabb lehetőségekkel és szolgáltatásokkal kiegészítve a rendszer tudását.

Nemzetközi trendek

A vállalati szoftverek fejlődésének irányvonala az elszigetelt szoftverszigetektől az integrált, komplex rendszerek kialakulása felé halad. Amikor ingyenes szoftvermegoldást választ vállalati környezete számára, érdemes megvizsgálnia, milyen kapcsolódási lehetőségek állnak rendelkezésre más alkalmazások felé. Például a nyílt forráskódú CRM megoldásnak van-e átjárhatósága valamilyen más vállalatirányítási rendszer felé? Indultak-e fejlesztések ennek a megteremtésére? Mi az adott fejlesztői közösség fejlesztési irányvonalainak prioritási sorrendje?

Figyeljen a biztonságra!

A vállalati adatvagyon megfelelő védelme mindig kiemelten fontos. A vállalati rendszerek nyílt alapokra helyezése elősegíti az átláthatóság megteremtését. Gyakorlati tapasztalatok mutatják, hogy az újonnan jelentkező biztonsági problémák megfelelő kezelése nyílt forráskódú rendszerek esetén gyors és hatékony megoldást eredményezhet a hibaelhárítás során.

Vállalati stratégia

Új szoftver beszerzése során minden esetben érdemes megvizsgálni a szabad forráskódú rendszerek alkalmazhatóságát, mielőtt végleges döntésre kerülne sor. Ma már több százezer fejlesztő dolgozik különféle ingyenes szoftvereken, a legkülönbözőbb területeken. Mindenképpen megér egy kis internetes utánanézést, hogy mik a tapasztalatok, van-e valamilyen nyílt platformú, ingyenes megoldás.

Válasszon körültekintően!

Válasszon bejáratott, nagy felhasználótáborral és bevált fejlesztői környezettel igazolt alkalmazásokat! Adott feladatra szoftvert választani nem bonyolult feladat. A megfelelő termék, a hosszú távon is olcsó, megbízható és hatékony megoldás kiválasztása mindemellett alapos körültekintést igényel. Érdemes időt áldozni a részletkérdések tisztázására, mert ezzel megkímélheti magát, munkatársait és szervezetét a bevezetés és üzemeltetés során jelentkező, előre látható bosszúságoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik