Üzleti tippek

Javult, de negatív a K&H kkv indexe

8 százalékos emelkedést mutat a 2007. év első negyedévében mért K&H kkv bizalmi index. A kis és középvállalkozói szektor várakozásai azonban a két negyedéve tartó erősödés ellenére, továbbra is a negatív sáv közepén mozognak – derül ki a bank legfrissebb felméréséből.

A kkv bizalmi index érték -61 pontról -53 pontra való növekedését hozta. Az index emelkedésében a közterhekkel és a monetáris politikával kapcsolatos várakozások pozitív irányba fordulása játszott kiemelt szerepet.

Az országosan reprezentatív, 700 vállalkozás megkérdezésén alapuló részletes felmérést 2007. első negyedévében, március 2. és 12. között végezték. A kutatás során a Bank és a kutatóintézet a kisvállalkozások vevői és szállítói kapcsolatait, a vállalati gazdálkodást, a közterhekkel kapcsolatos várakozásokat, a kormányzati gazdaságpolitika megítélését, a versenytársakat, az európai uniós terheket és lehetőségeket, a monetáris gazdaságpolitika alakulását, a munkaerőpiaccal kapcsolatos meghatározó elemeket és a bankok finanszírozási szerepvállalását vizsgálta.

A bizalmi index értéke 2007 első negyedévében ismét a negatív tartományban, –53 ponton zárt. Az index értékének az előző negyedévéhez viszonyított 8 pontos növekedése – a változatlanul erős negatív várakozások mellett – a borúlátás folytatódó csökkenését jelzi. A javuló tendencia immár hat hónapja, 2006 negyedik negyedévétől fogva tart.

Ha ágazatok szerint vizsgáljuk a középvállalatok bizalmát, az ipari, építőipari vállalatok és a szolgáltató szektor esetén történt pozitív elmozdulás, a vállalati méret alapján pedig főleg a kisebb (0-100 millió forint) árbevételű vállalkozások várakozásai javultak kis mértékben.

A korábbi folyamatos és erős csökkenés után az év első negyedévében javult a kormányzati intézkedések megítélése, de a várakozások még mindig erőteljesen negatívak. A vezetők közül továbbra is kevesen, mindössze 4 százalékban vélik úgy, hogy a kormányzat versenyhelyzetet javító gazdaságpolitikát folytat.

A K&H Bank és a GfK Hungária Piackutató Intézet 2004 harmadik negyedéve óta, negyedéves rendszerességgel méri fel a kis- és középvállalatok (700 millió forint nettó éves árbevételt meg nem haladó társas vállalkozások) – vállalataikat befolyásoló – gazdasági eseményekkel kapcsolatos várakozásait. A kutatás eredményét a K&H kkv bizalmi index jellemzi, amelynek értékét -100 és +100 között állapítják meg az eredményektől függően, ahol a 0 érték a semleges, az alatta lévő érték a negatív, felette pedig a pozitív várakozásokat mutatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik