Üzleti tippek

Kóka: A tudás felé fordul a világ

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter ünnepélyes keretek között adta át az újjáalakult Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács megbízóleveleit a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban. A tagnak jelölt, majd választott magas rangú szakemberek és hivatalnokok magas szintű döntéseket hoznak majd a rendelkezésre álló 500 milliárd forint elosztásáról – közölte a miniszter.

A tudás felé fordul a világ, már nem a materiális örökség határozza meg a 21. századi magyar gazdaság- és társadalompolitika sikereit – mondta a miniszter a megalakuló rendezvényen. Az új testület 500 milliárd forint sorsáról dönt majd az elkövetkező hét év során. Az összeg elosztása és befektetése, s egyben egy értéklánc felépítése és meghatározása lesznek a fő feladatai a tanácsnak. A tudásból, zsenialitásból piacképes terméket kell gyártani, ezen folyamat támogatása is a testület hatáskörébe tartozik – summázta a feladatokat Kóka.

A tanács hatásköre túlterjed a közvetlen hatáskörébe tartozó Kutatási és Technológiai Innovációs Alapon. Az alap és a GOP tervezése kapcsán évi 60-80 milliárd forint felhasználásáról lesz szó. A testület felelőssége, hogy széles látókörrel, sokoldalúan közelítse meg a K+F és az innováció kérdéseit. Célja az állami K+F+I politika stratégiai szintű egységes kezelése. A tanács új tagjai felkérésénél a miniszter vállalkozói szakmai és érdekképviseleti szervezetek véleményét kérte ki, s ezek alapján tette meg javaslatait a kinevezésükre.

A tanács tagjai által képviselt szervezetek az alábbiak: Földművelésügyi és Vízügyi Minisztérium (FVM), GKM, Miniszterelnöki Hivatal (MeH), Oktatási és Kulturális Minisztérium, Egészségügyi Minisztérium, Magyar Tudományos Akadémia, Budapesti Műszaki Egyetem (BME), Magyar Innovációs Szövetség, Magyar Biotechnológiai Szövetség, Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, Informatikai Vállalkozások Szövetsége, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, Amerikai Kereskedelmi Kamara, Magyar Szabadalmi Hivatal, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik